България остро осъжда руската агресия в Украйна и ще продължи да настоява за постигане на справедлив и траен мир по начин, който ще запази суверенитета и териториалната цялост на страната. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Желязков увери Илашчук, че България подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на страната. Росен Желязков изрази надежда за задълбочаване и разширяване на сътрудничеството между законодателните институции на двете страни.

Посланичката благодари за съпричастността и подкрепата, която България оказва на Украйна.

"Дълбоко сме признателни и за приетите от българския парламент решения, които позволиха да ни бъде оказана военна и военнотехническа помощ, и да бъде обявен Гладоморът 1932-1933 г. за геноцид срещу украинския народ", подчерта тя, цитирана в съобщението.

Олеся Илашчук поднови поканата на председателя на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук към Желязков да посети Украйна, се посочва още в съобщението.

Преди дни председателят на парламента се срещна с новия посланик на САЩ у нас Кенет Мертен. Продължаването на модернизацията на българската армия, интеграцията на страните от Западните Балкани, укрепването на върховенството на закона и подкрепата за Украйна бяха сред темите, които обсъдиха Росен Желязков и Кенет Мертен.

БТА