49-ото Народно събрание продължава с нестандартните подходи. След като си избра ротационен председател, сега реши да "обезглави" парламентарните комисии, без които на практика законодателната дейност не може да тръгне. Засега те ще останат без председатели и зам.-председатели.

Това стана ясно след председателски съвет в парламента днес, на който темата с комисиите се обсъжда втори пореден ден.

Причината - липсата на мнозинство, около което евентуално да се формира правителство. Партиите са се разбрали ключовите за законодателната работа комисии да заработят възможно най-бързо, но без да се разпределят по партии - докато няма яснота за състав на кабинета.

Дневният ред на комисиите ще се определя от председателя на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ. Това ще позволи ключовите комисии да започнат да работят по належащите въпроси, макар че не е ясно как ще протича работата им без водещ народен представител, кой ще дава думата и ще следи за прилагането на вътрешните правила за работата.

Припомняме, че и този парламент, както и предходния, стартира с невъзможност да се избере председател, като нито една кандидатура не събираше мнозинство. Така от "Продължаваме промяната-Демократична България" реабилитираха старата идея "първият сред равни" да се се ротира - в случая между ГЕРБ и ПП-ДБ като двете групи с почти равен брой народни представители. Така бе решено председателят да се сменя на три месеца, като първи е Желязков, а след него ще е Никола Минчев (ПП). Това позволи работата в НС все пак да тръгне.

Бе решено още двете формации да си поделят и комисията по правни въпроси пак за по три месеца, като първо тя ще бъде председателствана от ПП-ДБ, а после от ГЕРБ. Неофициално бе решено младият юрист на "Промяната" Стою Стоев да я поеме. С решението от днес обаче ротацията на "Правна" отпада и както стана ясно - всички ще са по равно председатели.