Канят ни на среща за управленска програма на ГЕРБ, изпращат ни тази на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

Това коментира председателката на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова преди срещата днес по покана на ГЕРБ преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство. Самата тя не участва в срещата. Малко по-рано през деня имаше такава и с ДПС, в която не участва Мустафа Карадайъ. Стана ясно, че лидерите ще разговарят на по-късен етап.

Парадоксите се трупат един след друг и хаосът се задълбочава, отговорност за това носи първата политическа сила ГЕРБ, заяви тя, цитирана от БТА.

"Нинова каза, че са получили официална покана за обсъждане на управленската програма на ГЕРБ-СДС. Поискахме я предварително, за да се подготвим. Изпратиха ни управленската програма на ПП-ДБ, която вчера ГЕРБ "разбиха на пух и прах", коментира лидерката  на БСП.

Тя посочи, че са попитали какво е това и им е отговорено, че това е програмата на ПП и ГЕРБ.   

Шефката на парламентарната група на първата сила Десислава Атанасова имаше друго обяснение на ситуацията.

"Програмата на ГЕРБ е публична и е изпратена на БСП за сведение. Програмата на ПП е изпратена за забавление", обяви тя след срещата. 

Факт, вчера от ГЕРБ, след като седмица заседаваха съвместо с ПП-ДБ в работни групи по програмата на обединението, накрая я разкритикуваха, а на моменти и открито ѝ се подиграха - липсвали цели сектори, не ставало ясно откъде ще дойдат парите за различни разходи.

Днес на срещата с ДПС от формацията на Бойко Борисов представиха собствената си програма "от 160 страници с 4-годишен хоризонт".Отговорността да се сложи някакъв ред в тази ситуация е на ГЕРБ, смята Нинова. Освен това тя отбеляза, че в тази програма нямало и дума за бюджет. 

"Вчера предупредихме - с нас игричките, които си играха с ПП и ДБ, не могат да играят", заяви още Нинова и посочи, че са готови за сериозни разговори за търсене на изход от кризата.

"Ако ГЕРБ наистина имат намерение за работещ парламент и редовно правителство, в което вече почваме да се съмняваме, за нас подходът трябва да е друг. Първо, изваждат се пет-шест национални задачи, които са надпартийни, а не обсъждаме програмата на една или друга партия. Второ определя се срок, в който тези задачи трябва да се случат. И трето определя се състав на някакво правителство, което трябва да уточним, което да свърши тази работа за България и за народа", посочи тя виждането си.

Според Атанасова след срещата станало ясно, че с БСП имат много общи позиции по отношение на бюджет, социална политика, здравеопазване, финанси. "По някои теми нямахме въобще различия", добави тя. Единственото разминаване било във външната политика по отношение на помощта за Украйна. 

За темата "еврозона" Атанасова каза само: "Те подкрепят еврозоната, спорим по възможностите на дефицита за влизане в нея".

Темата за правителство и имена не била обсъждана, говорели само по секторни политики, добави тя.

Как започнаха разговорите между ГЕРБ и БСП

Отчитаме много сериозните предизвикателства пред държавата ни, много сериозната отговорност, която носим всички, най-вече ние - като победител на последните предсрочни парламентарни избори, да съумеем да предложим управленска програма, която да бъде подкрепена от максимален брой народни представители, които да формират мнозинство, което е готово да подкрепя правителство, което да я изпълнява, заяви Десислава Атанасова. Тя отбеляза "тежките" решения, които предстоят. Ще се наложи да се върнем във времената на консервативна фискална политика, ще се наложат непопулярни мерки и решения, които ще препотвърждават евроатлантическия път на България, посочи Атанасова.

Тя отбеляза, че управленската програма на ГЕРБ е представяна многократно, "тя не е в екселска таблица", но е детайлно разписана с мерки, цели и начини да бъде постигната, и предложи да говорят по секторни политики.

Кристиан Вигенин от БСП отговори, че са се отзовали на поканата на ГЕРБ-СДС за среща с разбирането, че диалог трябва да се води, но до момента този процес бил хаотичен. Преди да влезем в детайли какви са нашите приоритети, партийни и политически, преди да започнем да сравняваме нашите програми, трябва да определим две-три неща, които да дадат насока на този процес, каза Вигенин. Хубаво е да имаме яснота как ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство и как ГЕРБ си представят формата на такова възможно правителство, посочи той. По думите му са очертани три формата – на малцинството, коалиция, "правителство на личности".

Той очерта приоритетните въпроси за БСП - социалната, демографската политика, образование, здравеопазване, съдебната реформа и членството в Шенген, и посочи, че дефицит от 3 процента не е приемлив. Не приемаме и тези 6,4%, които е определил служебният кабинет. Смятаме, че напълно възможно е при спазване на социалните ангажименти и в същото време на финансовата стабилност да разсъждаваме върху бюджетен дефицит от около 4,5%, посочи Вигенин. За нас финансовата стабилност е важна, но в същото време трябва да се намерят и необходимите баланси, така че да се гарантират и нужните социални ангажименти на държавата към българските граждани, заяви още той.

Малкопо-късно през деня от ГЕРБ се срещнаха и с "Има такъв народ", като и двете страни подчертаха, че не са говорили за подкрепа за кабинет, а само за секторните политики по програмата на ГЕРБ.