Всеки ден лидерът на партията мандатоносител ГЕРБ - Бойко Борисов, ражда нова концепция за съставяне на кабинет. Днес, в дежурното си сутрешно изявление пред парламентарните журналисти, той лансира предложението към всички останали формации в Народното събрание: правителство с живот от три месеца, в което щял да остави "празни кутийки" за министерските постове, след което нови предсрочни избори.

Първо Борисов започна с "вътрешна иинформация" от срещите, които вчера представители на партията му проведоха с ДПС, БСП и "Има такъв народ". Макар само от Движението да казаха, че няма да подкрепят втория мандат, т.е. този на "Продължаваме промяната-Демократична България", лидерът на ГЕРБ обяви:

"Категорично е ясно, че правителство с втория мандат не може да има, така че илюзиите на колегите от ПП-ДБ се свеждат до това, че ще бъде един провален мандат. От вчерашните срещи стана ясно, че ПП и ДБ нямат никакъв шанс да съставят правителство. Колкото и да хиперболизирах, че аз съм най-добрият приятел на Асен Василев, всъщност единствените приятели, единствените желаещи да работят с ПП-ДБ, са ГЕРБ-СДС.

Имаме последен шанс да се откажат от своята арогантност, нелогичност, неразбиране на това, че с 64 депутати няма как да ти дадат абсолютната власт. То дори не е за коментар това. Няма как на 69 депутати да се даде властта да управляват."

И изброи как си представя вариантите за близкото бъдеще:

"Избори - катастроофа за България, едно стабилно управление на ГЕРБ, ПП, ДБ, или управление, което трябва да е за три месеца - просто да се приеме бюджет, да се приемат Крумовите закони (законите на правосъдния министър Крум Зарков, б.р.) и да отидем на избори тогава - поне нещо да сме свършили. Сиреч, докато тв водещите се упражннят по коалицията ГЕРБ, БСП, ДПС, Слави Трифонов (т.е. ИТН), то правителството ще падне, защото ще има таван и срок. Личности могат да дадат ПП и ДБ."

Иначе:

"Ако ние не се договорим за стабилно правителство, ще сложа мандата на масата и ще кажа ето - празни кутийки. Имаме ли хора да ги напълним и да изкараме три месеца заедно, или нямаме. Нямаме - отиваме на избори."

Последното противоречи на казваното от Борисов тези дни, в т. ч. на сегашното изказване - че няма да прави кабинет на малцинството, но няма да прави и коалиционно правителство с ДПС, БСП, ИТН.

В отговор съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отново даде заявка, че от ПП-ДБ няма да приемат никаква друга форма на сътрудничество с ГЕРБ освен вече предложената - ГЕРБ да подкрепи проектокабинета на обединението. Топката е в първия мандатоносител и той да реши - да прави кабинет с ДПС и БСП, да подкрепи ПП-ДБ като упражнява парламентарния контрол (което е работа на парламента така или иначе, б.р.) или да ходим на избори.