Тази пролет се навършват 20 години от създаването на „Едно“. Отбелязваме този юбилей  със световната премиера на „Необичайно семейство“. След Пловдив, спектакълът ще бъде представен в легендарния за света на танца Théâtre de la Ville в Париж през септември.

„Необичайно семейство“ е среща, в която различни животи и социална реалност танцуват заедно. Тази среща създава общи истории, а общите истории изграждат общност. Общност, основана върху емпатия, любов и подкрепа.

Можем ли да я изградим и ние, тук в България?

Френският хореограф Клер Дюран-Друен събира 7 професионални танцьори от своята компания Traction със 7 местни танцьори от различни общности. Тази необичайна среща, която иначе не би се случила, разчита на провокацията от излизането извън зоната на комфорт, на психологическото и физическото взаимодействие между непознати, за да намери нови форми на танц.

Характерно за работата на Клер Дюран-Друен е, че работи с аматьори и хора с физически ограничения и „поведенчески разстройства“, които някои биха окачествили като „увреждания”. Тя търси дълбочината на изкуството и оспорва правилата кой може или не може да бъде на сцената.

„В този танц не става въпрос просто за показване на тела, а за композиране на целия набор от сили, които ме вдъхновяват. Именно чрез работата върху художествената форма разбирам, че правя политически жест”, казва Клер Дюран-Друен.

Клер Дюран-Друен

Клер Дюран-Друен следва в Лондонското училище за съвременен танц, а след като завършва през 1998-а, тя се присъединява към танцовата компания на Филип Сер в Лозана и към трупата на Жаки Овре в Кан.В периода 2000-2009 тя придружава Нике Свенeн и компанията IN VIVO в редовната им работа в психиатрични болници и участва в няколко творби, сред които Intiem, Presto Jubilato и La Chambre D’ange.

През 2007-а Клер основава танцовата компания Traction, която всеки месец работи в психиатричната болница в Лимож, провежда артистични акции в затвори (в Лимож, Вал д’Оаз, Версай, Вивон и други). Тя създава спектаклите Chambre 10 (2010), Vie De Famille  (2013), Who’s Bach? (2016) и Portrait De Groupe Avec Femme(s) през 2018-а.

Режисира и документални филми за телевизии като Fr3 и Planète в партньорство с Pyramide Production. Blanche-Neige en prison (2011) е 52-минутен документален филм за танцов уъркшоп с група затворнички от затвора Poitiers-Vivonne. През 2013-а вторият документален филм, озаглавен Seconde Danse, проследява пътуването на Беатрис след напускането на затвора и завръщането ѝ към танца. Днес тя току-що е завършила третия си документален филм (Fr3) Le monde autrement, разказващ за срещата ѝ с пациенти с поведенчески проблеми, с които танцува от пет години.

След световната премиера в Пловдив по време на One Dance Week, най-новият спектакъл на Клер Дюран-Друен „Необичайно семейство“ще има своята френска премиера на сцената на Théâtre de la Ville в Париж през септември.

***

Билетите за спектакъла в Дом на културата „Борис Христов” са вече в продажба в мрежата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

Още  информация за „Необичайно семейство“ ще намерите тук.

One Dance Week 2023 се реализира с подкрепата на Министерството на културата и е част от програма „Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Събитието се реализира с подкрепата на Европейски пътища и Община Пловдив.