Проблемите за руската икономиката продължават да излизат на преден план с все по-нарастващото влияние на западните санкции. Последните данни от страната, цитирани по-рано от Bloomberg, показват, че приходите на Кремъл от петрол са се свили с две трети от нивото през април на 2022 г. 

Бюджетните приходи от суров петрол и петролни продукти са спаднали с 67% до 496,9 млрд. рубли (около 6,3 млрд. долара) през миналия месец, съобщи в четвъртък руското финансово министерство.

Данъците от петрола представляват 77% от общите приходи от въглеводороди през април, според изчисления на Блумбърг, базирани на данни на министерството.

Трябва да се има предвид, че на тези числа от приходите влияят не само западните санкции, но и валутните влияния и начинът, по който Русия получава плащанията си. Все пак, според повечето анализатори, над 80% от загубените суми се дължат на тавана на цената, който ЕС, САЩ и Г-7 поставиха. 

Именно тук Кремъл влиза в омагьосан кръг, от който трудно ще излезе. Заради намалените приходи, страната е принудена да започне да продава петрол с все по-големи отстъпки при намаленото търсене, но пък така не успява да попълни нужния бюджет за финансиране на своята война.