Собственикът на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин каза днес, че силите му ще напуснат украинския град Бахмут на 10 май, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Обявявам от името на бойците на "Вагнер", от името на нейното командване, че на 10 май 2023 г. се налага да предадем позициите в Бахмут на подразделенията на (руското) министерство на отбраната и ще изтеглим остатъците от силите на ЧВК "Вагнер" в логистични лагери, за да "ближем раните си". Ние щяхме да превземем град Бахмут преди 9 май. Когато видяха това, военните бюрократи спряха доставките (на боеприпаси) ... Следователно от 10 май 2023 г. ще се изтеглим от Бахмут", каза Пригожин във видеообръщение, разпространено от пресслужбата му.

"Изтеглям "Вагнер" от Бахмут, поради липса на боеприпаси заради което бойците ни са обречени на безсмислена гибел", добави той.

ЧВК "Вагнер" играе водеща роля в усилията на Русия да превземе Бахмут от миналото лято. Обсадата на града се превърна в най-продължителната и кървава битка във войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Уволненият от длъжност руски заместник-министър на отбраната Михаил Мизинцев е станал заместник-командир на ЧВК "Вагнер", твърдят руски военни кореспонденти, цитирани от УНИАН.

"В лагера за подготовка с новия заместник-командир на ЧВК "Вагнер" Михаил Мизинцев се занимавахме с допълнителна подготовка на подразделенията", написа един от тях, Александър Симонов.

Впоследствие журналистът съобщи, че заедно с Мизинцев са посетили позициите на ЧВК "Вагнер" в Бахмут, където новият заместник-командир "се е запознал с обстановката на място".

Пригожин публикува в Телеграм канала „Пресслужбата на Пригожин“ видео с десетки трупове на негови наемници, загинали в битка на 4 май, предаде украинската агенция УНИАН. В записа той ругае руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

"Имаме недостиг на боеприпаси, 70%. Шойгу, Герасимов, къде, по дяволите, боеприпасите?", крещи Пригожин.

Той напомня, че децата на висши руски служители почиват в „скъпи клубове“ и публикуват видеоклипове от отдиха си в YouTube. Това вероятно е намек за дъщерята на Шойгу, която е прекарала ваканция в Дубай през януари.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Ханна Маляр заяви по-късно днес, че Русия прехвърля в Бахмут бойци на частната военна компания "Вагнер" от цялата фронтова линия, тъй като иска да превземе града за отбелязването на Деня на победата на 9 май, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Руснаците са склонни към символизъм, а ключовият им исторически мит е 9 май и те наистина са си поставили за цел да превземат Бахмут до тази дата", каза Маляр по украинската телевизия.

"Сега виждаме как изтеглят (бойци) от цялата фронтова линия, където действат сили на "Вагнер", и ги струпват в Бахмутското направление", допълни тя.