Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира днес начина на информирането от страна на медиите за двете масови убийства в Белград и Младеновац в рамките на няма и 48 ч, съобщават сръбските агенции и сайтове, цитирани от БТА.

Президентът призова медиите да не използват непроверени информации, а да изчакат официалните информации от компетентните органи. Той подчерта, че никой не крие нищо и не е необходимо да го крие.

Вучич се обърна към журналистка от сайта Нова.С., която преди това го попита как да се осигури психологическа защита на хората в такъв момент:

"Вие обявихте, и не само вие, че учителката е убита, а тя не е", каза той ядосано.

"Чакайте официалните информации, ние не сме убийци, тук сме да се борим против убийците и ще ги победим.

Защо снимаш в училището, пък и крещиш на полицаите, които не ти разрешават да снимаш мъртви деца, за да получат членове на семействата им инфаркт", добави Вучич, обръщайки се към журналист от ТВ Ен 1, който обяви, че не му е разрешен достъп до двора на училище "Владислав Рибникар", в което бе извършено първото масово убийство.

Нервната му реакция дойде заради начина на отразяване на двете трагедии - предизвикани съответно от 13-годишен и от 21-годишен младежи

"Спрете се, по-добре е да не публикуваш нещо, новината няма да избяга", каза той.

Вучич добави, че "чудовищата няма да избягат никъде" и хората в Сърбия трябва да знаят, че ще бъде въздадено правосъдие.

"Ще има правосъдие, чудовищата - и малкото чудовище, и по-голямото на години никога няма да излязат", каза той.

Вучич каза, че знае, че ще бъде критикуван, че се меси в правосъдието, но "това не е важно".

"Как не осъзнавате каква трагедия стана в тази страна?!", каза ядосан президентът.

Вучич обеща днес да стартира широкомащабен план за разоръжаване, който цели да изземе от цивилното население стотици хиляди огнестрелни оръжия, придобити по време на войните при разпадането на бивша Югославия.