Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асанж изпрати писмо до Чарлз Трети, в което го кани да го посети в лондонския затвор "Белмарш", където лежи вече повече от четири години, докато тече продължително съдебно оспорване срещу опит за екстрадирането му в САЩ, предаде ДПА.

Асанж беше хвърлен зад решетките, след като беше изведен от еквадорското посолство в Лондон, където се укриваше, за да не бъде екстрадиран в САЩ. Той се опасява, че със стъпването си на американска земя ще получи доживотна присъда заради дейността на "Уикилийкс", отбелязва агенцията.

"В този затвор излежават присъди 687 от Вашите верноподаници, поддържайки рекорда на Великобритания за държавата с най-много затворници в Западна Европа", пише в писмото на Асанж до Чарлз Трети.

"Както наскоро заяви Вашето благородно правителство, в момента в кралството Ви се извършва "най-мащабното разширяване на затвори в страната от повече от век", като според амбициозните Ви проекти се очаква броят на затворниците да нарасне от 82 000 на 106 000 души през следващите четири години. Наистина това е страхотно наследство", се казва още в писмото.

"В качеството си на политически затворник, задържан от Ваше величество от името на смутен чуждестранен суверен, за мен е чест да пребивавам между стените на тази институция от световна класа. Наистина Вашето кралство няма граници", допълва Асанж.

"По време на посещението ще имате възможност да се насладите на кулинарните върхове, които се приготвят за Вашите верноподаници благодарение на щедро отпуснатия бюджет от 2 британски лири (2,52 долара) на ден", пише в писмото.

"Освен това ще можете да отдадете почитта си на вече покойния ми приятел Мануел Сантос – хомосексуалист, очакващ депортацията си в Бразилия на Болсонаро, който отне живота си само на метри от моята килия, използвайки грубо въже, направено от чаршафите му. Повече никога няма да чуем изключителния му глас на тенор", отбелязва Асанж.

"Ако се осмелите да се отправите към дълбините на "Белмарш" ще откриете най-уединеното място между стените му – здравния център или "адът", както го наричат настанените в него пациенти. Там ще се възхитите на разумни правила, въведени с оглед сигурността на всички, като например забранено е да се играе на шах, но се разрешава много по-безопасната игра на дама", се посочва в писмото.

Призивите за освобождаването на Асанж се чуват все по-често по цял свят, като вчера хиляди негови привърженици присъстваха на събития по случай световния ден на свободата на медиите. Те се позоваха на речта на американския президент Джо Байдън по време на вечеря в Белия дом, организирана за журналисти, в която той каза, че професията им не е престъпление, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.