С реч за "морален пробив, чуждопоклонство, продажност" президентът Румен Радев поздрави българската войка по случай професионалния й празник. Той държа речта си на площад "Александър Невски".

"Като президент и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия, искам да заявя, че развитието на Въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и лекомислие. Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист, лекомислие и липса на далновидност. Една крепост се превзема най-лесно отвътре. В основата на всяко поражение лежи морален пробив: чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол - все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме. Затова Гергьовден е особено важен празник", заяви Радев. 

Думите му очевидно бяха насочени към партиите в парламента, които искат да помогнат на Украйна с оръжие и тежка техника, срещу която да получим модерно западно въоръжение. Самият Радев е противник на тази теза и смята, че така страната ни ще "оголи" отбранителните си способности. 

В частта за войната Радев заяви, че в "Европа бушува война - безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент."

"С насаждани илюзии, че войните са част от миналото. Че попрището на военнослужещия е безпреспективно, а армията - отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете за сигурност, а бездействието и пагубните решения бяха размивани в колективна безотговорност", продължиха критиките. 

Накрая Радев обясни, че Гергьовден е особено важн празник, заради "единението на народ и армия" и защото ни припомня "че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес."