Днес британският крал Чарлз III бе официално коронясан в Уестминстърското абатство на церемония, продължила повече от два часа и половина.

Традиционната пищна церемония преди днешната бе изпълнена за последно преди 69 години, когато майка му, кралица Елизабет II, пое официално престола.

Де юре Чарлз е крал на Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и още 14 други държави от момента, в който Елизабет II почина на 8 септември миналата година. Но коронацията е официалното поемане на властта и отговорността към поданиците на Обединеното кралство. В този ден Чарлз III става и глава на англиканската църква. Заедно с него официално в кралица се превръща и съпругата му Камила.

Преди церемонията британският монарх се срещна вчера и с българския служебен премиер Гълъб Донев, който е нашият представител на тържествата в Лондон. Двамата са разговаряли по време на приема, даван от краля и кралицата за чуждестранните гости в Бъкингамския дворец. Засилването на двустранното сътрудничество в сигурността, търговията, културата и образованието са били сред акцентите на разговора. Обсъдена е и откритата наскоро мащабна изложба в Британския музей, при която бе изложено и нашето Панагюрско съкровище. 

Церемонията започна около 13 ч. днес, когато крал Чарлз III и кралица Камила напуснаха Бъкингамския дворец със специалната кралска каляска и се отправиха към Уестминстърското абатство за коронацията. Десетки хиляди хора се наредиха по продължение на булеварда, който води от двореца към абатството, за да наблюдават процесията.

Тук можете да гледате цялата церемония по коронясването на крал Чарлз III: