Съединените щати ще предоставят на Полша осем хеликоптера "Апачи", докато тя получи онези, които е поръчала, заяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак след среща във Вашингтон с американския си колега Лойд Остин, предаде полската новинарска агенция ПАП.

Блашчак каза на брифинг за медиите, след като разговаря с Остин в петък, че САЩ ще осигурят осемте хеликоптера още преди да бъде подписан договорът за закупуване от Полша на 96 бройки. Хеликоптерите ще бъдат използвани за укрепване на така наречената Брестка врата (на полската югоизточна граница с Беларус).

Американската армия ще започне до няколко седмици да обучава полски пилоти, заяви още Блашчак. Хеликоптерите "Апачи" са важни, защото "работят много добре с (танковете) "Ейбрамс" и ще бъдат изпратени на източния фланг на НАТО", където биха представлявали "непробиваема стена", изтъкна той.

Миналата година Полша изрази желание да придобие 96 хеликоптера Ей Ейч - 64 "Апачи" (AH-64 Apache). Тяхното закупуване обаче все още не е одобрено от Конгреса и Държавния департамент на САЩ.

Блашчак отбеляза, че е подписал с Остин споразумение за реципрочност при отбранителните доставки.

В началото на срещата шефът на Пентагона изрази надежда договорът между САЩ и Полша да задълбочи индустриалното сътрудничество между двете страни "сега и в бъдеще".

Според Блашчак закупуването от Полша на близо 500 реактивни артилерийски установки "Хаймарс" (HIMARS) е възможност и за полската отбранителна индустрия, тъй като се водят разговори за производството в страната на компоненти за тях.

БТА