Най-логичното решение за подкрепа на първия мандат е коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но съществува и "авариен вариант" - с подкрепата на ДПС, БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дночев.

Според него ПП-ДБ трябва да се "научат да управляват емоциите си". Иначе ще се търси подкрепа от другите партии.

"Това е опит за трудно правителство, за къс период от време, целящ само нормализация на процесите в страната. Но до този вариант ще се стигне, ако не се получи естественият, първият вариант", отбеляза Дончев.

Според него ситуацията при първия и втория мандат е една и съща - защото подкрепа от "останалите" е неприемлива алтернатива и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ.

"Ако има кабинет в този парламент, ще е с първия мандат, понеже или има мнозинство, или няма. Ако има мнозинство, може да се случи с първия мандат. С чия подкрепа? Логичното решение, това което отразява сходство между приоритети, е коалиция между първия и втория, колкото и да е трудно, каквито и емоции да има натрупани. Всички останали варианти са много трудни", подчерта той.

Лена Бориславова: Ще прехвърлим информацията от ексел в таблица в word, да намалим драмата

Политическата криза коментира и бившата депутатка от ПП Лена Бориславова в профила си в социалните мрежи, като отбелзяа, че ПП-ДБ имат конкретно предложение и програма за излизане от нея.

Не спести и критики към ГЕРБ:

"Не се караме на медиите, не свикваме истерични прес конференции, защото ни е трудно да работим в ексел, не хулим и не се сърдим, не играем на покер. Тук сме, за да говорим как да се състави работещо правителство, което да свърши работа, а не просто да управлява вместо Радев."

Според нея първата партия няма управленска програма, а предизборна такава, в която са същите обещания като от преди десетилетие.

"ГЕРБ имат 3 избора: 1. Да ни хвърлят към избори; 2. Да си стиснат официално ръцете под мотото кабинет “Магнитски” или 3. Да говорят конструктивно и професионално за работещ кабинет с втория мандат", заключава Бориславова.

Карадайъ: Без нас мнозинство не е възможно

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира днес пред Нова ТВ, че задължително трябва да има правителство.

"Ние мислим, че трябва да има правителство. И това нещо го повтаряме вече 2 години. ДПС трябва да бъде част от мнозинството, което ще излъчи правителство. Трябва да има стабилност и сигурност", отбеляза той.