Сръбската премиерка Ана Бърнабич обвини социалните мрежи и свободата на изразяване за двете масови убийства, които стъписаха страната през миналата седмица. 

Пред телевизия N1, цитирана от Nova,  тя коментира: 

"В социалните мрежи и по принцип, се злоупотребява със свободата на изразяване, а „поощряването на насилието в социалните мрежи се е превърнало в норма и стандарт, в който нашите деца трябва да живеят."

По думите й, сега политически дивиденти от трагедиите се опитват да получат опозиционните партии, които свикаха протести в понеделник срещу насилието, като настояват властите да предприемат мерки срещу това явление и да потърсят  институционална отговорност за двете масови убийства от тази седмица. 

Бърнабич смята, че в другите държави, когато такива стрелби се случат, "никой не ги използва за политически сметки и атака срещу правителството“.

„Невъобразимо е. Скандално и човешки непонятно е да кажеш, че Александър Вучич и Сръбската прогресивна партия са виновни за тези престъпления. Как той да е отговорен?“, попита реторично Бърнабич.

Припомняме, че на трети май 13-годишен ученик застреля с пистолетите на баща си осем свои съученици и един училищен пазач в белградско училище. При стрелбата бяха ранени и шест деца и учителка.На следващия ден вечерта 21-годишен сърбин стреля с автоматично оръжие от движеща се кола в три села в района на град Младеновац, на около 40 км южно от Белград. Осем души загинаха, а 14 бяха ранени.