Руските сили евакуират жителите на града, който обслужва окупираната от руските сили атомна електроцентрала "Запорожие" в Южна Украйна, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на украинските военни. Очаква се скоро Украйна да започне дългоочакваната контраофанзива, за да си върне териториите, контролирани от Москва, включително и тези в Запорожската област.

В сутрешната си военна сводка Генералният щаб на Украйна съобщи, че руските сили евакуират местните притежатели на руски паспорти в пристанищните градове Бердянск и Приморск, разположени на брега на Азовско море.

"Първите, които ще бъдат евакуирани, са тези, които приели руското гражданство през първите месеци на окупацията", се казва в изявлението.

Агенция Ройтерс не успя да потвърди твърденията от независим източник, уточнява БТА.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви вчера, че ситуацията около електроцентралата, която е и най-голямата в Европа, е станала "потенциално опасна".

Двете страни продължават да се обвиняват взаимно, че са обстрелвали централата, а усилията за осигуряване на зона за безопасност около нея се провалят.