Стотици излязоха по улиците на Куба, за да протестират срещу авторитарното правителство на острова, съобщиха ДПА и Франс прес.

Демонстрантите са се събрали пред централата на Комунистическата партия в град Кайманер късно вечерта в събота, скандирайки "свобода, свобода", показват видеоклипове, разпространени в социалните мрежи.

Според репортаж на антиправителствения информационен канал 14ymedio в отговор на протеста вътрешното министерство е изпратило специални сили - рядко явление в островната държава, която управлявана от Комунистическата партия от революцията през 1959 г.

"Настояваме да бъде уважено правото на гражданите на мирен протест. Изискваме от Комунистическата партия политически, икономически и социални промени, от които страната се нуждае. Репресиите не могат да бъдат отговор на настоящата отчаяна ситуация", заяви в Туитър след протестите Кубинският център за наблюдение на правата на човека.

Според Нетблокс, организация, която наблюдава онлайн трафика, за да идентифицира ограниченията, интернет е бил прекъснат в цяла Куба по време на протестите.

"Жестоките сили за сигурност на президента Мигел Диас-Канел правят единственото, което умеят: репресират народа и нарушават човешките права", написа в Туитър регионалната директорка на "Амнести интернешънъл" Ерика Гевара Росас, публикувайки видеоклип, на който се вижда как полицаи отвеждат протестиращи.

След масовите протести на 11 юли 2021 г. стотици участници в тях получиха присъди за лишаване от свобода, припомня БТА.