Кемал Кълъчдароглу е един вид анти Ердоган. Той почти не произнася разтърсващи речи. Може обаче да отправя остри нападки - както наскоро след опустошителното земетресение в Турция с десетки хиляди жертви, написа в портрет на турския опозиционен лидер германския в. „Тагесшпигел“. Според него президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговата партия носят голяма част от вината.

„Те са бездействали във всички области, както и тук. Те наистина нямат представа как да управляват една държава. Ще го кажа съвсем откровено: Ако някой е основно отговорен за тези последици, това е Ердоган. Това е правителството, което в продължение на 20 години не е подготвило страната за земетресение“, заяви опозиционерът след земетресението.

20 години Кълъчдароглу се занимаваше сам с политика. През 2002 г. той влиза за първи път в парламента от републиканската Народна партия. По това време обаче вече е в началото на 50-те си години и изживява политически късен разцвет.

Кълъчдароглу завършва икономика и първо работи в администрацията. През 90-те години на миналия век е ръководител на турската служба за социално осигуряване. Дълго време Кълъчдароглу не заема политически постове. През 2009 г. се кандидатира за кмет на Истанбул, но губи от кандидата на ПСР.

Това не накърнява популярността му в неговата партия. Година по-късно той става неин председател, избран със 100 процента. И ясно заявява темата си: ще се бори срещу корупцията и непотизма. Това и в момента е водеща тема на предизборната му кампания:

„Заради корумпираното ръководство хората нямат дял в просперитета на държавата. Но аз обещах на моите съграждани да се боря с корумпираните бизнесмени и корупцията“.

Той няма да се постави в услуга на мръсни корпорации, заяви Кълъчдароглу. Според неговите изчисления корупцията вече е струвала на държавата около 20 млрд. евро. Пари, които Кълъчдароглу иска да се върнат в хазната след смяната на правителството.

Другата му основна тема са демокрацията и правосъдието.

През лятото на 2017 г. той проведе един от най-мащабните си политически ходове -  т.нар. „Марш на справедливостта“. Кълъчдароглу измина пеша повече от 400 км от Анкара до Истанбул. Към него се присъединиха хиляди хора, включително от прокюрдската Демократична партия на народите.

Те демонстрираха срещу вкарването в затвора на журналиста Чан Дюндар. Ердоган се възползва от това и обявява Кълъчдароглу в за близък до кюрдската терористична групировка ПКК.

„Дали пък не сте вие, който върви ръка за ръка с вашите другари от ПКК? Не сте ли вие този, който марширува с тях от Анкара до Истанбул? Те убиха толкова много войници, но на него не му пука“, каза Ердоган, обръщайки се към своя съперник.

Кълъчдароглу обаче не се впечатлява от тези обвинения. Вместо това той призовава хората да спрат да плащат сметките си за електричество, защото правителството е виновно за повишаването на цените. Или пък отговаря на влошеното настроение спрямо сирийските бежанци, като обещава, че ще ги изведе от страната.

И е уверен в победата си. Преди няколко седмици той предрича политическия край на Ердоган в парламента:

„Той отрича икономическата криза, отрича глада, отрича безработицата, отрича, че мигрантите, които доведе, са проблем. Позволете ми да ви кажа един факт, който той не може да отрече: Тираните винаги си отиват накрая.“