Европейската комисия ще предложи на страните членки да налагат забрана за износа на определен вид стоки, ако те са предназначени да отидат в трети страни през Русия, но в крайна сметка се окаже, че отиват в Кремъл.

Това обяви днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в Киев.

Тя пристигна в Украйна специално за 9 май - Деня на Европа, и се срещна с президента Володимир Зеленски.

Тази стъпка ще бъде последно средство, изтъкна Фон дер Лайен. То ще бъде прилагано внимателно, след много сериозна оценка на риска и след одобрение от страните членки (Съвета) на ЕС.

Това е и един от трите важни елемента в новия, 11-и пакет от санкции, предложен миналата седмица от Комисията. Той е с фокус върху заобикалянето на ограничителните мерки от определени държави и компании.

В пакета са добавени нови продукти, чийто транзит от трети страни през ЕС към Русия ще бъде забранен. Става дума например за модерни технологии и части за самолети.

Ще бъдат забранени и компании фантоми от Русия и трети страни, умишлено заобикалящи санкциите.

В пакета обаче явно отново няма да има санкции срещу ядрения сектор на Русия. Владимир Зеленски се обърна към Фон дер Лайен с искането такива мерки да бъдат наложени. И се мотивира, че те ще мъдат съразмерни на заплахата срещу неговата страна, идваща от Москва. Украински журналисти попитаха защо няма такива санкции.

„Работим много интензивно с нашите страни членки, за да диверсифицираме източниците и да бъдем независими. Това е тежка работа, но някои от държавите бележат напредък и можете да разчитате на факта, че продължим да натискаме страните членки“, отговори укрончиво председателят на Комисията.

Зеленски засегна и друг болезнен зза Украйна въпрос – за ограниченията за износа на продукти оттам, най-вече на зърно.

„Те са недопустими, защото така бива засилван капацитетът на агресора. Очакваме всичко да бъде наблюдавано и никакви решения да не бъдат вземани без консултации с нас. Чакаме скоро да бъдат махнати ограниченията и да се намерят оптимални решения, които да защитят интересите на Европа като цяло, както и тези на Украйна, която страда“, каза президентът.

Най-важен приоритет сега е транзитът на зърно да върви неспирно и на възможно най-ниска цена от Украйна към ЕС, каза Урсула фон дер Лайен. И допълни, че това изисква сериозно сътрудничество между заинтересованите страни.

„Ще създадем съвместна платформа за координиране, за да имаме изцяло функциониращи коридори на солидарността“, увери тя.

Накрая Фон дер Лайен заяви, че Киев е биещото сърце на днешните европейски ценности

„Украйна е на фронтовата линия в защитата на всичко – свободата, демокрацията, свободата на мисълта и изразяването. Украинците смело се сражават за идеалите на Европа, които празнуваме днес. Путин и режимът му разрушиха тези ценности в Русия, сега се опитват да го направи и в Украйна. Защото се плаши от вашия път към ЕС“, обърна се тя към Зеленски.

И сама обясни провала на защо руския агресор:

„На първо място, защото като свободно общество Украйна може да разчита на смелостта на своите милиони мъже и жени. Те се борят за нашите европейски ценности. Докато агресорите са извадени от затворите и събрани от улицата, за да бъдат пратени да се бият.“