Провеждането на шествие "Безсмъртен полк" се прекратява със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, съобщиха от Столичната община. Въпреки това обаче, мероприятието се провежда в центъра на София.

"Участниците в шествието заявяват, че ще използват руски и съветски знамена, които в настоящата обстановка могат да се тълкуват като символи на подкрепа за войната на Русия срещу Украйна", посочват от Столичната община. 

Въпреки че СО не съгласува провеждането на шествието, организаторите и участниците се събраха на сборния пункт на пл. "Св. Ал. Невски", предава БТА.

По данни от сектор "Общинска полиция" в района на сборния пункт, както и на крайната точка на заявеното шествие - Паметникът на Съветската армия в Княжеска градина - се събират групи от граждани с противостоящи искания. За да не се допусне конфронтация между групи граждани и нарушаване на обществения ред, провеждането на несъгласуваното шествие "Безсмъртен полк" се прекратява. Съгласно разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при прекратяване на мероприятието, участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме необходимите действия за непровеждане на шествието, мотивираха се още от Столичната община.

Петър Пандурски, заместник-председател на Съюз на ветераните от войните, заяви пред журналисти, че няма да затварят улици, а участниците в шествието ще се движат само по тротоарите. То тръгна от площада пред "Св. Александър Невски" към т.нар. МОЧА, а участниците обаче минаха по бул. "Цар Освободител" и се движиха наравно с колите.

По данни на организаторите в мероприятието на "Безсмъртния полк" тази година се включват Фондация "Безсмъртният полк" и други организации като: Координационен съвет на руските съотечественици в България, Федерация "Съюз на съотечествениците", Движение "Че Гевара" – България, Български антифашистки съюз, Съюз на ветераните от войните на България, Национално движение "Русофили", Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондация "Устойчиво развитие за България", Сдружение "Александър Невски", Съюз на българските журналисти, Форум "България-Русия", Национално сдружение "Заедно с Русия" и много други.

Не липсваха и "дежурните" лица от БСП - като шефът на столичната структура на партията и общински съветник Иван Таков, както и Борис Цветков.


Участниците в шествието "Безсмъртен полк" бяха посрещнати на Паметника на Съветската армия от демонстрация на националистки формации. Стигна се до размяна на обидни квалификации. Полицаи в жива верига разделиха двете групи.

 

На Митрофанова ѝ се привидяха нацистки практики в Полша и Чехия

Разбира се, своята "лепта" даде и руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, която отиде на МОЧА. И даже записа деветомайско послание, което разпространява чрез фейсбук профила на посолството. В него Митрофанова говори за това, че днес в Полша и Чехия "се внедряват същите нацистки практики".

"Ръководството на Русия многократно е заявявало: няма да допуснем възраждането на "кафявата чума" - казва още Митрофанова.

Припомняме, че Путин нахлу в Украйна с мотива "денацификация".

Ето точните думи на Митрофанова:

"Изглеждаше, че урокът, даден на човечеството от Втората световна война и платен с милиони животи, трябваше завинаги да защити света от нацизма. Но желанието за пренаписване на миналото, късата историческа памет и политическата сервилност свършиха работата си. Сега отново виждаме, как в страните, някога се намирали под игото на фашистка Германия – в Украйна, прибалтийските държави, в Полша и Чехия – се внедряват същите нацистки практики. Там отново се провъзгласява, че един народ е по-добър от друг, съучастниците на нацистите се обявяват за герои, а преследването на несъгласните се превръща в подвиг.

Ръководството на Русия многократно е заявявало: няма да допуснем възраждането на "кафявата чума". Нашият дълг към нашите предци е да защитим света такъв, какъвто те го защитиха през 1945 година. Ще продължим да работим за изграждането на справедлив световен ред, основан на взаимно уважение и равенство на народите. Няма да дадем на никого да обижда хора, които са руснаци по дух, и няма да позволим да ни бъдат наложени някакви "правила".

За страната ни не е нещо ново да върви по своя собствен път, ако се наложи – да се изправя с оръжие в защита на Родината си. Така винаги е било и винаги ще бъде."