"Не войната, а диалогът и дипломацията са пътят към мира и благоденствието в Европа, в която всеки народ има право на свое място и на достойно бъдеще." 

Това написа президентът Румен Радев в своята официална страница във фейсбук в поздравлението си по случай 9 май.

"Пренебрегването на уроците на историята вещае трагедии, затова наш дълг е да помним ужасите на Втората световна война, довела до изтреблението на десетки милиони."

"78 години след края на Втората световна война в Европа отново се водят бойни действия, а народите очакват да се възцари мир", добави той.

"Честит Ден на победата над нацизма, честит Ден на Обединена Европа, дълбок поклон пред подвига на българските ветерани от Втората световна война, пред предците ни, опълчили се срещу Холокоста и човеконенавистните идеологии. Вечна памет пред саможертвата на всички загинали за свободата", завърши поздравленията Радев.

В България Денят на Европа се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

В Европа се чества от 1986 г. съгласно решение на Срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия, от 28-29 юни 1985 г. Отбелязва се годишнина от речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция, през 1950 г., в която той излага своя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни, т. нар. Декларация на Шуман, като "първа реална крачка към европейска федерация".

Церемония по издигането на знамето на Европейския съюз имаше сутринта пред президентската институция. На нея присъстваха Радев, вицепрезидентката Илияна Йотова, председателят на НС Росен Желязков, премиерът Гълъб Донев, кметицата на София Йорданка Фандъкова, министри и представители на парламентарно представените политически формации. По-рано Радев и Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пусна във фейсбук поздравление за 9 май с "Одата на радостта".

"Честит ден на Европа", написа той.

От СДС излязоха с позиция по повод днешния Ден на Европа.

„На 8 май отбелязахме победата над човеконенавистния хитлерофашизъм. А днес, на 9 май, празнуваме Деня на Европа. Европа на демокрацията и свободата. Европа, която ясно и непоколебимо се противопостави на друг агресор и неговите престъпления в Украйна. Европа, която в Пражката декларация призова за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма“, посочват оттам.

В декларацията се казва, че в този ден, олицетворяващ единството на европейските държави и техните ценности, у нас отново ще се проведе шествието „Безсмъртния полк“, което чества Червената армия. Там, наред с българския трибагреник, традиционно ще се развеят знамената на Русия и СССР. Ще се носят портретите на Путин, Сталин и Ленин. Този акт ще бъде поредният нагъл и предизвикателен удар по лицето на европейска България, смятат от СДС. Оттам добавят, че в цяла Русия шествието е отменено, но „очевидно за кремълските верноподаници у нас е жизненонеобходимо да покажат на господаря си, че тях нищо не може да ги спре“. В Деня на Европа отново стана ясно, че има българи, които обичат Русия повече от Родината, а съветските диктатори и агресорът Путин са техни светини, се посочва в позицията.

Девети май е светла дата, носител на идеята за единство, мир, свобода и надежда, че Европа ще ги пази и съхрани. Трудно беше да повярваме, че след ужаса на Втората световна война, тези най-висши ценности могат отново да бъдат заплашени и някой ще дръзне да напада суверенна държава и да убива невинни хора. И когато в Европа злото се събуди отново, да му се кланяш и почиташ, е позор, пише в позицията. Ако обществото и държавата ни не се противопоставят категорично и веднъж завинаги на влиянието на „петата колона“ у нас, цивилизационното ни позициониране в НАТО и ЕС може да бъде компрометирано, смятат от СДС.

Поздрав за Деня на Европа имаше и на страницата на "Демократична България" във фейсбук.

Снощи от ДБ излязоха с позиция против провеждането на шествията на "Безсмъртния полк" като напомниха:

"На 9 май България чества мира и единството на Европейския съюз. В същия ден проруски организации подготвят шествия на „Безсмъртния полк“ - символ на подкрепата към агресора Путин, който нападна Украйна и така застраши мира в цяла Европа.

ПП-ДБ осъждаме провеждането на шествията на „Безсмъртния полк“ на българска територия. Противопоставяме се на всякакви инициативи на чуждопоклоннически организации, които искат да отклонят България от нейния мирен, свободен и проспериращ европейски път."

Лидерката на БСП Корнелия Нинова отиде да поднесе цветя на Паметника на Съветската армия.

"Никога повече фашизъм. Искаме мир", обяви тя.

"Днес пред Паметника на Съветската армия и пред президентството отбелязахме Деня на победата и Деня на Европа. Без победата над хитлерофашизма, днес нямаше да има обединена Европа. Ние почитаме паметта на загиналите в битката срещу кафявата чума и зовем: никога повече фашизъм. Искаме мир", каза Нинова.