Собственикът и още 40 (от общо 400!) проверени клиенти на пловдивското нощно заведение "Бушидо" ще сезират прокуратурата срещу МВР. Това съобщи Нова тв.

По думите на шефа на клуба акцията била тенденциозна и още днес ще сезира държавното обвинение.

Клуб Z също писа за случката от почивните дни.

По случая предстои вътрешна проверка, която ще установява дали полицията е превишила правата си, след като клиенти се оплакаха, че всички 400 посетители са били съблечени голи, за да бъдат проверени за притежание на наркотици. Директорът на полицията в Пловдив отрече да е имало превишаване на правомощията.

В петък най-вероятно ще има протест пред ОДМВР-Пловдив, заканват се още потърпевшите.

По случая са образувани три досъдебни производства. Според хора, присъствали на място, е открит един грам марихуана и пакетче с прахообразно вещество с тегло 0,5 грама. А част от посетителите претендират за компенсации от клуба, като например безплатен вход.

Около 40 души  изявили желание да подадат жалба, съобщава Нова тв днес. 

Момиче, което е клиент на заведението, дойде специално от София, за да подаде жалба. Страхува се да покаже лицето си, затова застава пред камерата анонимно, съобщи Нова тв.

"Отидохме да се забавляваме с приятели, но в един момент настъпи обичайна проверка. Решихме, че ще продължи 20-30 минути, но като се проточи над час, започнахме да се интересуваме какво се случва. Оказа се, че не можем да напуснем заведението без документ, че сме обискирани.

Тоалетните бяха обособени за претърсване. Жените оставаха по бельо, като не ги виждаха само служителите на МВР, а и от още двама обискирани. Това смятам за нередно и унизително. Имаше лица, допуснати да си тръгнат без проверка", обясни тя.

От управата на клуба споделят, че искането в жалбата е да се вземат мерки случаят да не се повтаря никога повече, а при сигнали за разпространение на наркотици, проверките да са целенасочени.

Случаят веднага се политизира, на фона на, меко казано, деликатните отношения между прокуратура и МВР в последните години. Сдружение на ресторантьорите съобщи, че готви протести срещу полицейския произвол.