Ако сте си мислели, че пържените картофки в "Макдоналдс" са формовани от картофено брашно и други тайни съставки, грешите, те са от истински картофи. Но в златистите хрупкави пръчици, които се сервират в ресторантите, освен картофи има още 18 съставки, сред които и... естествен аромат на телешко месо. Дали вегетарианците знаят това?

Компанията "Макдоналдс" разпространи в youtube два видеоклипа, в което ексзвездата на тв шоуто „Ловци на митове“ Грант Имахара, техноемисар на веригата, проследява пътя на тази храна.

От видеото става ясно, че пържените картофки се правят от истински картофи, които минават през традиционната обработка – измиване, почистване, белене, след което водна струя със скорост от около 100 км/час ги изтласква през тръба, в която те се нарязват на тънки пръчици. В завода те се запържват за кратко, след което се замразяват и отиват към ресторантите, където се извършва окончателното пържене.

Съставките в крайния продукт са цели 19, като част от тях се повтарят, показва друго видео. Освен картофите, 11 от тях се съдържат в олиото, в което се извършва пърженето в завода и допълнителните овкусители и химикали, с които те се поръсват. Сред тях са рапично олио, соево олио, хидрогенирано соево олио, аромат на телешко месо, хидролизирано мляко, хидролизирана пшеница, лимонена киселина, диметилполисилоксан (Е900 - агент за предотвратяване на образуване на пяна в олиото). Добавя се и декстроза за запазване на златистия цвят, както и натриев пирофосфат, който пречи картофите да потъмняват. Солта е накрая.

След това в ресторантите картофите минават през допълнителна обработка, в която участват още 7 вещества – рапично олио, царевично олио, соево олио, хидрогенирано соево олио, антиокислителят терт-бутил хидроквинол (Е319), лимонена киселина и разбира се, пак има диметилполисилоксан.

В крайна сметка всеки може да си направи изводите сам - има естествени продукти, има и "химия", както във всичко останало, което консумираме в заведенията за бързо хранене.

Но е факт, че предвид твърде многото съставки е много трудно, а почти невъзможно да направите същите картофки като в "Макдоналдс" у дома.