Бившата шефка на Общинската избирателна комисия на Пловдив Деница Чингарова твърди, че през 2015 г. след заплаха за децата ѝ е фалшифицирала кметските избори в града в "полза на Иван Тотев, Костадин Димитров и Димитър Колев (всички от ГЕРБ - бел. ред.).

"Да се знае. Бях принудена със заплаха към децата ми, да фалшифицирам изборите в полза на Иван Тотев, Костадин Димитров и Димитър Колев! Въпросните същества никога не са печелили избори, защото не го заслужават!", написа Чингарова.

Юристката уточнява, че е мълчала досега – 8 години, защото заплахите са продължавали, съобщава БНТ.

През 2015 г. в Пловдив се стигна до балотаж, като Иван Тотев спечели срещу Славчо Атанасов с разлика от 1416 гласа. Костадин Димитров стана кмет на район "Тракия", а Димитър Колев - на район "Западен".

Пред БНТ Иван Тотев нарече случая „абсолютно безумие“. Той вече се консултирал с адвокат и предстояло да вземе решение как да действа по случая. Тотев заяви, че е шокиран от твърдението на Чингарова и не било изключено да става дума за "активно мероприятие".

Народният представител и председател на Градски съвет на БСП-Пловдив Иван Петков сезира прокуратурата след поста на Чингарова, но междувременно Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и започна проверка по случая.

Ще бъдат снети обяснения от граждани, изискани документи и др. Проверката е възложена на отдел „Криминална полиция“ към Областната дирекция на МВР. Срокът на проверката е месец.