В нашия мандат кандидат за премиер ще бъде сегашният български еврокомисар Мария Габриел. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

"Считам, че най-правилното място да споделим нашите идеи и намерения е парламентарната трибуна. В нашия мандат кандидат за премиер ще е еврокомисарят Мария Габриел.

Това, което е дадено на България и на българския еврокомисар Мария Габриел, са ресорите иновациите, научните изследвания, културата и младежта. Като действащ еврокомисар тя трябва да мине през юридически процедури, така че контактните ни групи ще се свържат с вас и тя ще осъществява разговори с вас през тях".

Това каза още Борисов.

ЕНП изказа подкрепа

Първа в Европа подкрепа за Мария Габриел изрази групата на Европейската народна партия (ЕНП)  - първата политическа сила в Европейския парламент. Това стана ясно от пост в туитър на лидера на групата Манфред Вебер.

„Горещо приветстваме номинацията на Мария Габриел за министър-председател на България. Тя има опита и международния авторитет за преодоляване на политическата патова ситуация в София. Пълна подкрепа за сестринската ни партия ГЕРБ-СДС заради поставянето на първо място на интересите на страната“, написа Вебер.