Украинските въоръжени сили са разбили руска бригада в продължаващите ожесточени сражения край Бахмут в източноукраинската Донецка област, докато безпилотници са атакували руски военен полигон край Воронеж, съобщават медиите в Киев днес.

Трета отделна щурмова бригада от Въоръжените сили на Украйна при настъпателни действия край Бахмут е разгромила подразделения от 72-а отделна мотострелкова бригада на Руската федерация, освободила част от окупираната от Русия територия и взела пленници, съобщи командирът на Тактическа група "Азов" от състава на Трета бригада Андрий Билецки, цитиран тази сутрин от украинските медии.

"Разбито е бригадното разузнаване, унищожено е значително количество бойни бронирани машини, заловени са значителен брой пленници. Настъпателните действия се водиха в полоса с ширина 3 километра и дълбочина 2 километра и 600 метра. Цялата тази територия е напълно освободена от руски окупационни войски", каза Билецки.

Той добави, че значителни загуби е понесъл и 3-и щурмови отряд на руската наемническа групировка "Вагнер".

В нощта срещу срядя, 10 май, два безпилотника са атакували военен полигон в руската Воронежка област, съобщи руският Телеграм канал "База".

Дроновете са носели взрив и са експлоадирали при падането си на земята. Пострадали са 14 руски военни, не се съобщава нищо за характера на травмите им. По предварителни данни няма загинали.

Руската противовъздушна отбрана е свалила един безпилотник на 6 километра от военно летище в същия район, към което той се е насочил сутринта на 9 май, съобщава същият канал в Телеграм.

Къде е контранастъплението?

Външният министър на Украйна, повтаряйки коментарите, направени наскоро от министъра на отбраната на страната, предупреди да не се очаква твърде много от очакваната пролетна контраофанзива на украинската армия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Не считайте тази контраофанзива за последна, защото не знаем какво ще излезе от нея", заяви външният министър Дмитро Кулеба пред германския вестник "Билд" в коментари, публикувани днес.

Само ако тази офанзива успее да освободи окупираните от Русия територии, тя ще бъде последната, каза той. "Но ако не, това означава, че трябва да се подготвим за следващата контраофанзива".

Кулеба подчерта, че Украйна ще се нуждае от значително повече въоръжение за борбата си срещу руските окупационни сили. 

"Защото за да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия", каза той. Много зависи от Германия, чиято оръжейна компания “Райнметал“  е "един вид титан на оръжейната индустрия в Европа, а вероятно и в света".

Американският всекидневник "Вашингтон пост", цитиран от БТА, обръща днес внимание на думите на британския външен министър Джеймс Клевърли и на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че двете страни ще продължат да подкрепят Украйна въпреки нарастващата неяснота какво може да постигне предстоящата пролетна контраофанзива на фона на силната руска съпротива.

Високопоставени украински представители са заявили, че се притесняват, че офанзивата, която има за цел да върне контрола над районите, завзети от Русия след началото на инвазията, може да не оправдае очакванията на Запада, което потенциално може да застраши необходимата помощ в бъдеще, посочва вестникът.

Все пак, въпреки че анкетите показват, че обществената подкрепа в САЩ за помощта за Украйна е намаляла, особено сред републиканците, лидерите на двете партии в Конгреса продължават да подкрепят войната, коментира "Вашингтон пост".

Великобритания и група европейски съюзници се надяват да доставят на Украйна крилати ракети с голям обсег, което би позволило на армията ѝ да нанася удари дълбоко в окупирания от Русия Крим, пише британският в. "Гардиън".

Ръководството на Украйна отдавна се стреми да се сдобие с ракети с голям обсег на действие, с които да поразяват съсредоточаята на вражески войски и логистичните центрове дълбоко зад фронтовата линия, но Белият дом отказва да предостави на Киев оръжия, които биха могли да нанасят удари на територията на Русия, посочва изданието.

"Гардиън" цитира украински източници, които са заявили, че са обнадеждени. Ръководството на страната вероятно ще обещае да не нанася удари с ракетите вътре в самата Русия, а да ги използва в подкрепа на очакваната с нетърпение контраофанзива, целяща да принуди Москва да напусне Крим и други окупирани украински територии, коментира вестникът.

Британският в. "Телеграф" обръща внимание на вчерашното изказване на украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че въведената от ЕС забрана за износ на украинско зърно в пет държави членки е "жестока". Вестникът цитира думите на Зеленски, че ембаргото помага единствено на Русия.