Папа Франциск призова хората в цял свят да излязат от социалние мрежи и да оставят смартфоните си, за да обърнат повече внимание на общуването на живо, пише технологичното издание C Net.

"Голямото предизвикателство днес е да се научим отново как да разговаряме помежду си, а не само как да генерираме и консумираме информация", заяви той.

Обръщението на папа Франциск е насочено най-вече към младите семейства, които според него не общуват достатъчно. Медиите могат както да помагат за поддържането на връзка между роднини от разстояние, така и да ги отчуждават, заяви главата на Римокатолическата църква в годишното си изявление по случай Световния ден на комуникацията.

Според Франциск, децата получават първите си уроци по комуникация в семейството и така се научават как да се отнасят към хора с различна възраст и опит, които „не са се избрали взаимно, но са важни един за друг”. Вследствие на това семейството е модел за всякакъв вид комуникация, защото това е мястото, където децата се учат да прощават.

Папата признава, че съвършени семейства не съществуват, но призовава да не се плашим от „несъвършенствата, слабостите и даже конфликтите, а да се научим как да се справяме с тях конструктивно”.

Въпреки обръщението си, Франциск не отрича модерните технологии. През 2013 година той обяви, че има акаунт в Twitter, който събра над 5 милиона последователи, и дори опрощаваше грехове онлайн. Предшественикът му Бенедикт XVI също използваше активно социалните мрежи, окуражаваше младите хора да използват интернет и дори насърчаваше свещеници да си водят лични блогове.