Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че обявеното от Мария Габриел намерение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор е добро, тъй като има огромно напрежение.

"Идеята за внасянето във Висшия съдебен съвет за отстраняването е добра идея, защото има създадено напрежение в обществото", коментира Карадайъ.

Според него тази идея "не може да бъде пречка" при преговорите между ГЕРБ и ДПС.

Той отказа да отговаря на въпроси защо смяната на главния прокурор става чак сега приемлива за партията му.

"За нас кадруването е една тема, различна от реформата. Ние си написахме домашното. Разписахме законопроект за промени в конституцията, раздадохме идеите си на парламентарните групи преди повече от година", каза Карадайъ.

Според него изложените от Мария Габриел приоритети са консенсусни.

"Единственият начин да се решат проблемите е оставката на Иван Гешев", коментира и Радостин Василев от ПП-ДБ.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов инициативата за освобождаването на Гешев е "кукичка" за "Продължаваме промяната". Той обаче допълни, че от неговата партия отдавна искат отстраняването на Гешев.

"Има такъв народ"  ще подкрепи инициативата за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, коментира пред БНР депутатът Станислав Балабанов.

Той определи като "добър знак" заявката на Мария Габриел, но се усъмни дали членовете на ВСС имат политическа воля, за да гласуват оставката на обвинител номер едно.

От ИТН държат да чуят и предложението за правосъден министър и настояват цялостна концепция за правосъдна реформа.

"За мен по-важното е не да взимаш глава на един и да слагаш друг на неговото място. Трябва да се реформира и съдебната система по начин, който да не допуска повече един човек да злоупотребява с властта в тази институция. Но пък беше хубав знак тази сутрин от Мария Габриел. Разбира се, това не означава подкрепа за какъвто и да е кабинет, защото това са някакви прави впечатление. Предстоят тепърва срещи", застрахова се Балабанов.

От БСП отказаха коментар.