Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и съпругата му Со-Йон Шрьодер-Ким присъстваха на прием в руското посолство в Берлин на 9 май, посветен на честването на Деня на победата над нацизма, пише германското издание на "Берлинер Цайтунг", цитирано от "Гордон".

От германските политици присъствали последният комунистически лидер на ГДР Егон Кренц, Клаус Ернст от "Левицата" и ръководителите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд и Тино Хрупала. "Левицата" и "Алтернатива за Германия" са за отмяна на санкциите срещу Русия.

В социалните мрежи бяха разпространени снимки на Шрьодер от руското посолство.

Според "Берлинер Цайтунг" руският посланик в Германия Сергей Нечаев отново разкритикувал забраната за използване на руски знамена в Берлин за отбелязване на победата над нацизма. Той обяви, че е недопустимо "възраждането на нацизма, включително под формата на русофобия".

Отбелязва се, че нито един посланик на западна държава не е присъствал на събитието в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна. Там са били забелязани дипломатически представители на страните от Общността на независимите държави, Азия, Латинска Америка, Африка, Близкия изток и Китай.