Руски съд днес наложи глоба на Google от 3 милиона рубли (38 600 долара) за това, че не е изтрила видеоклипове в YouTube, които според него насърчават "ЛГБТ пропаганда" и "невярна информация" за руската военна кампания в Украйна, съобщиха руски информационни агенции.

През последната година Москва наложи десетки глоби на западни технологични компании като част от усилията за засилване на контрола над това, което руските интернет потребители виждат онлайн, отбелязва Ройтерс.

Освен че прие строги закони за цензура малко след като изпрати войски в Украйна, Русия също така затегна миналата година законите си срещу това, което тя нарича "насърчаване на ЛГБТ пропаганда".

Съгласно новия закон, който разширява тълкуването на Русия за това какво се счита за "пропаганда на ЛГБТ" и е силно критикуван от независими групи за правата на човека, всяко действие или разпространение на информация, която се счита за опит за насърчаване на хомосексуалността на публични места, онлайн или във филми, книги или реклами, може да бъде санкционирано с голяма глоба, посочва Ройтерс.

Руски прокурори заявиха, че Google е отказала да премахне няколко видеоклипа, публикувани в YouTube, включително един от блогър, считан за "чуждестранен агент" от Москва, за това как еднополовите двойки отглеждат деца и за ЛГБТ общността в Санкт Петербург, съобщи ТАСС, предава БТА.

Руският филиал на американската компания подаде молба за банкрут миналата година, след като властите запорираха банковите му сметки след глоба през декември 2021 г. в размер на 7,2 милиарда рубли (92,6 милиона долара) заради това, че както руските власти заявиха, компанията "многократно не е изтрила" съдържание.