Джентълменското споразумение между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" за ротационен избор на председатели на парламента и на правна комисия, очевидно ще важи само ако двете партии направят общо управляващо мнозинство. Това стана ясно от изявления в парламента днес.

В началото на пленарния ден от "Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха искане за точка в дневния ред за избор на председател на правната комисия. Според въпросното споразумение той трябва да е номиниран от тях, след като Росен Желязков (ГЕРБ) бе избран за шеф на парламента. А след три месеца втората сила трябва да излъчи шеф на парламента, а първата - шеф на правната комисия.

Искането обаче бе отхвърлено от залата.

Споразумението бе постигнато в рамките на преговорите за обща законодателна програма, когато имаше някакви перспективи за общо управление между двете сили. Тези перспективи обаче почти изчезнаха малко по-късно, когато Бойко Борисов поиска от "Продължаваме промяната - Демократична България" да кажат кои ще бъдат техните министри при евентуален втори мандат. От втората сила оповестиха имената си, които обаче не се харесаха на ГЕРБ.

Така се стигна до излъчването на кандидатурата на Мария Габриел за кандидат премиер и за преговори на ГЕРБ с всички останали партии. И към момента перспективите за кабинет, излъчен от първите две сили са много по-малки в сравнение с възможността ГЕРБ да събере подобна подкрепа от останалите формации.

"Десислава Атанасова наруши джентълменското споразумение. Това обяснява защо имаме причини да бъдем внимателни в отношенията си с ГЕРБ. Във всеки един момент може да се окаже, че това, което сме се споразумели, може да бъде нарушено с допълнителни условия. Надявам се да се върне на позицията от предишните дни."

Това коментира Николай Денков.

"В политиката е много важно доверието и ангажиментите да се изпълняват. ГЕРБ искат нашата подкрепа. Как ние да бъдем уверени в общи действия, след като не си спазват джентълменските споразумения?"

Това пък заяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Атанасова отговори:

"Джентълменското споразумение не е изчерпано. И тогава, и сега то беше заедно с ангажимент Народното събрание да работи повече от 3 месеца. За да има ротация на двамата председатели. Към този момент не знаем какъв ще бъде животът на Народното събрание.

Уверявам, че единствено от нас и от тях зависи животът на Народното събрание да бъде дълъг, да излъчи редовно правителство. В този случай въпросът с ротацията, разбира се, че не стои под въпрос. Това споразумение ще бъде спазено. Надявам се, че те ще осигурят дългия живот, като подкрепят кабинета на г-жа Мария Габриел."

По-късно днес въпросът бе обсъден на председателски съвет. И отново не се стигна до разбирателство.

А довечера в 17:00 ч ще има среща между Габриел и ръководството на "Продължаваме промяната - Демократична България".