Четиримесечно бебе от Видин е настанено в "Пирогов" с опасност за живота и лекарите се борят за спасяването му трети ден. То е постъпило в здравното заведение с мозъчен кръвоизлив, рани и охлузвания.

Това съобщи в петък сутринта на брифинг заместник районният прокурор и говорител на Районна прокуратура – Видин Райна Петрова. Тя уточни, че по случая се води разследване, което трябва да установи дали над детето е упражнено насилие. Бебето е занесено от своята 39-годишна майка в сряда във видинската болница с рани, охлузвания и с кръвотечение от носа и устата. Веднага е билo транспортирано към „Пирогов” в София. 

4-месечният Давид бил оставен сам заедно с другите деца в семейството. Работи се и по версията, че бебето е бито с пръчка от по-голямо дете в семейството.

Сигналът е подаден на 10 май от Центъра за спешна медицинска помощ към Районното управление във Видин  - за постъпило бебе в тежко състояние с риск за живота, с фрактура на черепа и хематом.

Още същия ден е извършен оглед в дома на семейството във видинския ромски квартал „Нов път”. Иззети са възглавница, одеяло, дрешки и пръчка, по които е открита кръв. Пръчката е с дължина 93 сантиметра, уточни прокурорката.

По време на инцидента в дома са били четири деца – пострадалото бебе на четири месеца и деца на година и половина, на четири и на пет години. При първоначалните разпити майката твърди, че е оставила децата сами, за да отиде за памперси до магазина.

„Ходих до магазина и като се върнах заварих детето на пода - между скрина и масата. Имаше наранявания по главичката, по лицето, навсякъде. Може да се е ударило в земята", твърди пред Нова тв майката на бебето Камелия Нончева.

Прокурор Петрова каза още, че все още се изяснява кой е причинил нараняванията на бебето. По останалите деца не са открити следи от насилие и към момента те не са изведени от семейството. Засега няма данни в семейството да е имало сигнали за насилие. С майката живее мъж, който твърди, че е биологичен баща на децата. Двамата родители не са задържани. Ще ползват седмична грижа.

Работи се и по версията бебето да е било удряно с пръчка от 4-годишната си сестра. 

Образувано е досъдебно производство по две престъпления – за причинена средна телесна повреда на малолетно лице, както и затова, че родител е оставил дете без надзор, допълни зам. районният прокурор и говорител на Районната прокуратура във Видин Райна Петрова. Предстоят разпити на свидетели, в т.ч. на малолетни деца и назначаване на съдебно-медицинска експертиза. Очаква се и доклад от отдел „Закрила на детето“ при Детска педагогическа стая – Видин.