180 войници ще бъдат дислоцирани по южната граница на България с Турция, за да оказват логистична подкрепа на Гранична полиция, съобщи в съобта във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненков.

"Ще изпратим около 180 военнослужещи на българската граница, които ще подкрепят действията на Министерството на вътрешните работи. Ще настоявам за допълнителна подготовка и обучение, ако това е необходимо, на нашите военнослужещи, които ще изпратим там. Това е много специфична за тях работа", каза Ненчев.
 

Министерството е готово да предостави на Агенцията за бежанците стари казарми и поделения, но за момента подобно искане не е постъпвало, добави Ненчев.

Предложението военни да бъдат изпратени на границата дойде от вътрешния министър Веселин Вучков. Първоночално то беше отхвърлено от военния министър, който обясни, че няма законови основания за подобни действия. В негова подкрепа застана и президентът Росен Плевнелиев. Въпреки това премиерът Бойко Борисов разпореди армията да се включи с логистична подкрепа към Гранична полиция.

През 2015 г. България ще получи 15 милиона долара за инвестиции в отбраната, осигурени от правителството на САЩ, съобщи още Ненчев. Средствата ще бъдат за ремонт на полигона в Ново село и летището в Безмер, за изграждане на нови съоръжения и за инфраструктура.

Според министъра нужното увеличение на бюджета на армията (с 2% до 77 млн.лв) ще й помогне да се модернизира. "Очаква се скоро да придобием многоцелеви самолет и 3D радари за отбрана на въздушното ни пространство, съгласно ангажиментите на страната ни към НАТО", каза още Ненчев.