Руските окупатори са организирали два силни взрива в Мелитопол вчера, за да създадат повод за евакуация и да имат възможност да напуснат територии. Това каза кметът на града Иван Фьодоров, цитиран от сайта unian.net.

"Първият взрив избухна в 7 часа сутринта. Това са провокации от врага", каза Фьодоров.

Според него окупаторите сами устройват тези взривове, за да оправдаят напускането на града. Това става на фона на забрана на представителите на Русия да напускат, за да не показва, че се готвят за отсъпление.

"Вече получаваме съобщения, че са започнали да минират детски градини, училища и критично важна инфраструктура. Те правят това за провокация", каза още Фьодоров.

Според него думите му се потвърждават от втория взрив, който е избухнал в 22 часа. Ведната след това е прекъснато електроснабдяването в 70% от града. Пропаднало е водоснабдяването, а на места и мобилните връзки.

"След това врагът масово започна да пренася своята техника от страната на Запорожката линия на фронта. Това се десетки единици техника. Врагът извършва провокация, за да обвини украинската власт, а всъщност се опитва да прикрие своите деяния на временно окупираната територия", каза Фьодоров.