Почти 10 милиона гърци, имащи право на глас, избират днес парламент, предаде Ройтерс.

В страната се провеждат ключови предсрочни избори. Те бяха свикани съгласно конституцията след три неуспешни опита парламентът да избере президент на страната.

Изборите вероятно ще доведат до правителство, оглавявано от крайно лявата партия "Сириза". Тя обеща да се опълчи на международните кредитори и да се пребори за облекчаване на болезнените икономии, наложени заради тежката криза в южната ни съседка.

Ако "Сириза" спечели, за първи път в еврозоната ще има правителство, открито решено да отмени строгите условия за спасителната програма на ЕС иМеждународния валутен фонд (МВФ). Така Европа ще преживее пореден обрат след новината от миналата седмица, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще инжектира 1,1 трилион евро в затруднената икономика на еврозоната след години на ограничаване на бюджетите и натиск над държавите за приемане на структурни реформи.

Избирателните секции в Гърция отвориха в 7 часа сутринта мектно и българско време. Те трябва да затворят в 19 часа.

Първите резултати от екзитпол проучванията се очакват веднага след края на гласуването, а първите официални резултати - в 21,30 часа.

Макар да се очаква "Сириза" да спечели най-много места в 300-местния парламент, ядва ли тя ще успее да сформира самостоятелно правителство.

Проучванията й дават до 149 депутати - с двама по-малко от абсолютното мнозинство. Второ място се отрежда за най-добре представената в момента партия - "Нова демокрация", която управлява в широка коалиция със социалистите от ПАСОК.

Трети са неонацистите от "Златна зора". Изненадващо четвърта сила се очаква да бъде центристката партията "То Потами" ("Реката"), създадена едва през март 2014 г.

ПАСОК се срива все повече и според някои проучвания ще остане дори зад комунистите (ККЕ). Двете партии може да имат и равен брой представители.

Очаквайте подробности след приключването на вота.