Новият план на Германия за военна помощ за Киев на стойност 2,7 милиарда евро обрича Русия на загуба, заяви днес съветникът на украинското президентство Михайло Подоляк, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тази помощ "ясно показва, че (...) Русия е обречена да загуби", написа той в "Туитър", приветствайки "демонстративната подкрепа" на западните съюзници за Украйна след близо 15 месеца война.

Германското правителство обяви по-рано днес, че подготвя нов пакет от военна помощ за Украйна, включваща танкове, бронирани машини и системи за противовъздушна отбрана. Съобщението беше направено на фона на подготовка в Берлин за посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Германия - първото след нахлуването на Русия нахлу в Украйна.

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че с най-новия оръжеен пакет Берлин иска да покаже, "сериозността си в подкрепата" за Украйна и "да оказва цялата помощ, която може, толкова дълго, колкото е необходимо", посочва Асошиейтед прес.

Според информация, публикувана в германските медии, след днешното си посещение в Италия Зеленски може да пристигне в Германия. Визитата още не е официално огласена от германска страна, но берлинската полиция потвърди миналата седмица, че се готви за евентуално посещение и изгражда кордон за сигурност около голяма част от правителствените сгради в столицата.

Очаква се след среща на Зеленски с канцлера Олаф Шолц и други висши служители в канцлерството двамата лидери да отпътуват за западния град Аахен, където украинският президент ще получи европейската награда "Карл Велики", присъдена на него и на народа на Украйна. Според организаторите тя е признание, че украинската съпротива срещу руската инвазия брани "не само суверенитета на страната и живота на нейните граждани, но също Европа и европейските ценности".