Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Германия да подкрепи страната му в коалиция с други партньори, като достави модерни изтребители. По време на посещението си в европейските столици Украйна работи за "създаване на коалиция от изтребители", заяви Зеленски на среща с канцлера Олаф Шолц в канцлерството в Берлин в неделя следобед.

Пред журналисти днес в Берлин украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще се обърне и към германската страна с молба да подкрепи Украйна за доставка на изтребители.  

„Това е много важно за Украйна, за да координираме усилията си“, каза Зеленски. В момента Русия има превес във въздушното пространство. Това трябва да се промени, посочи той.

Шолц беше предпазлив по този въпрос. Ние доставихме много оръжия, най-вече такива, които се отнасят до въздушаната защита. Системите „Пейтриът“  и ИРИС-Т, Гепард

"Това е, върху което ние се концентрираме в момента". Това е мащабен опит да се гарантира, че Русия ще изтегли войските си, ако трябва да се осигури мир в Украйна, подчерта Шолц. "Ние ще подкрепяме Украйна, докато това е необходимо", каза той.

По думите му досега е предоставена помощ на стойност 17 млрд. евро.

Шолц потвърди също така, че Зеленски ще присъства лично на връчването на наградата „Карл Велики“ в Аахен, като двамата ще летят до там заедно.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Германия тази нощ след еднодневна визита в Италия.

Това е негова първа визита в Германия от началото на руската инвазия в Украйна.

"Вече съм в Берлин", написа Зеленски в акаунта си в Туитър и допълни, че посещението му ще бъде посветено на въпроса за един много важен пакет от оръжейни доставки за неговата страна, по-специално системи за противовъздушна отбрана.

Точно вчера германското правителство обяви, че подготвя нов план за оръжейни доставки за Украйна на стойност 2,7 милиарда евро. Той ще включва по-специално 30 танка "Леопард 1", много бронирана техника, дронове, системи за противовъздушна отбрана, ракети и боеприпаси.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер прие украинския президент Володимир Зеленски в Берлин тази сутрин.

Зеленски благодари на Германия за подкрепата в защитата на Украйна от инвазията на Русия.

„В най-трудния момент от съвременната история на Украйна Германия се доказа като наш истински приятел и надежден съюзник, заставайки решително до украинския народ в борбата за защита на свободата и демократичните ценности", написа той на английски език в книгата за гости. „Заедно ще победим", добави той: "Заедно ще победим и ще върнем мира в Европа".

Зеленски изрично благодари лично на Щайнмайер за подкрепата. Той написа: „Благодаря Ви, г-н федерален президент, за личната Ви подкрепа за Украйна и гостоприемството“. Той също така благодари на германския народ за неговата "фантастична солидарност". На немски език той добави: "Благодаря Ви, Германия!"

След посещението в двореца „Белвю“ Шолц отиде в канцлерството, където бе приет с военн ипочести. След крещата си с Шолц той ще замине за Аахен, където ще получи наградата "Карл Велики" за заслугите си към Европа и европейската интеграция.

Наградата, учредена през 1950 г., бе присъдена на Зеленски и на украинския народ миналия декември за усилията им да се противопоставят на руската атака срещу Украйна.

Миналата година с отличието бе отличена беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска и нейни две колежки. Сред предходните лауреати на наградата са и папа Франциск, Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Отличието се връчва за работа в полза на европейското обединение.