Лидерката на БСП Корнелия Нинова попита ГЕРБ как ще се разберат по две теми - бързото влизане в еврозоната и даването на оръжие за Украйна. Това тя заяви на срещата между ръководствата на двете партии.

"Трябва да има работещо правителство и парламент. За нас на първо място е бюджетът.

Има промяна в подхода към това кабинетът да е по-скоро експертен, отколкото политически. Имаме различия за бюджета.

Не споделяме, че дефицитът трябва да е под 3% с цел сега и веднага да се влезе в еврозоната. Това означава рязко рязане на разходи в социалната сфера. Тази фиксация в приемането на еврото няма как да стане, особено за сметка на най-бедата държава в Европа", каза Нинова.

Тя припомни, че някои закони по Плана за възстановяване и устойчивост още не са написани.

"Нямаме различия по това, че България трябва да влезе в Шенген. Сменяме Гешев, за да сложим Пешев, не е сериозна съдебна реформа", каза още Нинова.

Тя поздрави Бойко Борисов за това, че евродепутатите на ГЕРБ не са гласували "за" Истанбулската конвенция.

"Доставянето на оръжие за Украйна. Трябва да се мисли. Ние няма да отстъпим от това държавата да не изнася оръжие за Украйна. Нашата партия през цялата си история се бори за мир. Не знам как ще го решим този въпрос", каза още Нинова.

Тя каза, че не може да даде днес отговор на ГЕРБ дали биха подкрепили тяхната идея за експертно праивителство за една година. Утре ще се свика националния съвет и ще започне допитването до членовете на БСП.

Мария Габриел отговори, че има вариант дефицитът да е под 3%, без да се режат социални разходи. А по отношение на Украйна тя припомни, че не се предлага коалиция и всяка партия запазва идентичността си. Нинова обаче заяви, че това не е коректно.

"Всяка партия да си запази идентичността, но правителството да прави нещо друго ние не приемаме. На секундата ще се оттеглим", каза още Нинова.

От ДПС, с които ГЕРБ ще се срещне малко по-късно, вече заявиха, че биха подкрепили правителство с първия мандат. Ключът към мнозинство от над 121 обаче се държи от БСП с нейните 23-ма депутати. Ако БСП не подкрепи първия мандат, то мнозинство няма да има, дори с подкрепа от "Има такъв народ". ГЕРБ и ДПС общо имат 105 депутати, заедно с "Има такъв народ" стават 116.