Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин предложил на Украйна да разкрие позициите на руски сили.

В замяна бизнесменът искал украинците да напуснат Бахмут - града, който наемниците упорито се опитват да превземат от юли 2022 г. насам с цената на хиляди жертви.

Пригожин предложил сделката си през януари 2023 г. на своите контакти в Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна, с които е поддържал тайни комуникации по време на войната, според изтекли от американското разузнаване документи, предаде "Вашингтон пост".

Бизнесменът публично враждува с официалните лидери на руската офанзива - военния министър Сергей Шойгу и началника на руските войски в Украйна Валерий Герасимов. Пригожин ги обвинява, че умишлено не предоставят снаряди на "музикантите".

Шефът на "Вагнер" е близък съюзник на руския президент Владимир Путин, който може да възприеме предложението на Пригожин да жертва руски войници като предателство.

От изтеклия документ не става ясно кои позиции на руските войски е предложил да разкрие Пригожин.

Двама украински служители потвърдили пред "Вашингтон пост", че Пригожин е разговарял няколко пъти с ГУР. Един от тях отбелязва, че бизнесменът е отправил предложението за Бахмут повече от веднъж. Киев го отхвърлил, тъй като украинските власти не вярват на шефа на "Вагнер".

В интервю за "Вашингтон пост" този месец украинският президент Володимир Зеленски не потвърди дали са поддържани контакти с Пригожин.

"Това е въпрос на разузнаване", каза той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че информацията на американския вестник прилича на фалшива новина.

Самият Пригожин също коментира медийната публикация, като в аудиозапис, разпространен днес чрез "Телеграм", той нарича "абсурдни" твърденията за свое предполагаемо сътрудничество с Украйна.