С пресконференцията си Иван Гешев показва, че няма да стане доброволна жертва в процеса на политическа "реабилитация" на ГЕРБ-ДПС:

- Той използва думи, като "политически боклук в парламента", които са достатъчни за отстраняването му от ВСС. Не че има нужда от допълнителни основания за това, но откритото нарушаване на етическия кодекс на магистрата издава желанието му за тотална война;

- В пресконференцията имаше и директни заплахи към Борисов, учудени питания към другия доскорошен политически патрон - ДПС - и намеци в мафиотски стил. Стана ясно, че "Барселонагейт", а и други дела са на директна команда от Гешев - движението им в каквато и да е посока зависи от него като главен прокурор. Това оборва тезата за ненамеса на главния прокурор (ГП) в дела;

- Изнесената информация от Гешев за това кой кого заплашвал и изнудвал е основание за започване на процесуални действия. Към момента нещата останаха на ниво заплаха от страна на ГП.

Тази пресконференция, както и поведението на ВСС след политическото решение на ГЕРБ-ДПС за отстраняването на Иван Гешев, демонстрират много ясно завладяването на съдебната система и прокуратурата в частност. Политическите патрони - ГЕРБ-ДПС - искат да се освободят от "инструмент", който вече им е неудобен. "Инструментът" обаче не се дава, а има и институционални гаранции да го направи.

За съжаление всичко това - а и "атентата" срещу Гешев - изглежда като война между организирани престъпни групи по върховете на държавата. И най-вероятно е точно такава война. Гешев има слаба ръка в нея, но ако реши да отиде докрай, може да повлече много хора със себе си. Тази пресконференция беше с цел те да разберат намеренията му. Най-лошото за България ще е двата лагера да се договорят някак и блатната растителност да покрие дупката след хвърления във водата камък.

Коментарът е от профила на Даниел Смилов във фейсбук. Заглавието е на Клуб Z.