Името на евродепутатката Ева Майдел се върти в Брюксел като евентуален бъдещ наследник на подалата оставка Мария Габриел, пише „Политико“.

Майдел също е от ГЕРБ – партията на Бойко Борисов, която е част от Европейската народна партия (ЕНП).

„Ева винаги е била силна по дигиталните въпроси“, пише до „Политико“ чешката евродепутатка Дита Харанзова от ЕНП.

И допълва:

„Макар да съжалявам, че комисарят Габриел си тръгва, мисля, че Ева има всички качества да влезе в нейните обувки.“

За да номинира наследник на Мария Габриел обаче, България трябва да има правителство, отбелязва изданието. Доскорошният комисар тепърва предстои да го състави и номинирането на наследник едва ли е първи приоритет през идните седмици.

Същевременно кабинетът на Мария Габриел в Европейската комисия се е разпаднал, пише „Политико“. Причина е, че след нейната оставка ресорите й се поделят от други двама еврокомисари – Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас. Така част от досегашните служители на кабинета на Габриел ще се върнат на предишните си постове. А тези с временни договори могат да загубят работата си.

Самата Ева Майдел коментира във фейсбук, че смята този разговор за „ненавременен, в голяма степен неадекватен“ и че не желае да се ангажира с него.

„В момента България има една задача: да се избере правителство и то да бъде про-европейско. Правителство с премиер Мария Габриел е най-големият шанс за това. Ако про-европейските сили в парламента не подкрепят такъв кабинет, това ще е поредна голяма политическа грешка от тяхна страна. Затова Мария има моята пълна подкрепа в тази сложна, но важна задача”, пише Майдел.