НДСВ е научила горчивия урок от предишните избори и се готви за новите, става ясно от обобщения доклад за отминалия вот, приет от Политическия съвет на партията.

Критичният анализ е направен от председателя Станимир Илчев, въз основа на 22 доклада от областни координатори или водачи на листи в страната.

„Никой не е доволен от резултатите, обобщи той. - Но и никой не поставя под съмнение извода, че като се поучим от грешките, можем да продължим да укрепваме структурите и да създадем още в малки градове и в села. НДСВ ще живее и ще се бори.“

Липсата на време, липсата на финанси, липсата на  опит у младите активисти на партията се отразиха негативно на резултатите, подчертаха в изказванията си членове на Политическия съвет. Но  сега знаем къде сме сгрешили, научихме си урока и следващия път резултатът на НДСВ ще е в пъти по-добър, каза Атанас Гиздов (Благоевград).

„НДСВ направи нещо като генерална репетиция преди все по-близо очертаващите се избори. Вече има партийни активисти, които са с много добър шанс за участие и в местни избори“, подчерта главният секретар на НДСВ Съби Давидов.

Програмата на НДСВ бе също предмет на дискусия по време на заседанието. Според някои  областни координатори в  предложената програма липсват новаторство и идеи, които да я отличат от другите партии. Д-р Георги Желев (Добрич) посочи необходимостта от ребрандиране на партията в широкия смисъл  на думата чрез идеи и нови лица, които да се открояват с възможността да предложат алтернатива на хората близка до тях, а не да се следват утъпкани и до болка познати и неползотворни пътища. 

Особено самокритичен бе председателят Станимир Илчев към организационните слабости, които съпътстваха кампанията – неработещ щаб, слаба вътрешна комуникация, липса на застъпници в секциите, липса на добре подготвени и достатъчно медийни лица, както и некоординирана и нецентрализирана медийна кампания.

„Идват избори, дали ще са парламентарни или местни и в каква поредност, не  можем да кажем днес, но каквито и да са, НДСВ трябва да се готви и да участва активно в обществения живот и в различни прояви“, подчерта Станимир Илчев.

И заяви готовността на ръководството да помага на всички  активисти по места, за да може партията да се представя много по-убедително пред  гражданите и да печели по-високо доверие.

Тази седмица ще бъдат приети десетки нови членове на партията, които са подали своите заявление за членство, както  и начало на процеса на обучение на актива на партията, съобщи още председателят на НДСВ.