Китай е поискал от базираните в Пекин чуждестранни посолства и международни организации да не излагат върху външните стени на сградите си "политическа пропаганда", най-вероятно визирайки знаците, показващи подкрепа за Украйна, казаха днес няколко дипломатически източника в китайската столица, цитирани от японската агенция Киодо.

Много посолства в Пекин поставиха билбордове, изобразяващи украинското знаме с послания на китайски и английски, като хаштага #Заставаме зад Украйна, за да демонстрират солидарността си с източноевропейската държава, бореща се срещу руската инвазия от февруари миналата година.

В съобщение на китайското външно министерство от 10 май посолствата и международните организации се призовават да не използват външните стени на сградите си за пропаганда и да "избягват да предизвикват конфликти между държавите".

Стъпката породи остра негативна реакция от страна на дипломати от Европа и други региони, като никой засега не е свалил въпросните билбордове.

Сред чуждестранните посолства в Пекин, изразили подкрепа за Украйна, са тези на Канада, Германия и Полша.

Китай назначи специален пратеник, който от вчера потегли на обиколка в Украйна, Русия, Полша, Франция и Германия, с цел да насърчи мирни преговори за войната в Украйна. Критици обаче изразяват съмнение доколко Пекин може да влезе в ролята на посредник заради близките му отношения с Москва.

В съобщението на китайското външно министерство се казва също, че чуждестранните посолства и международните организации са "задължени да спазват китайските закони и разпоредби", макар Пекин да зачита дипломатическия имунитет съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Писмото изглежда е изпратено до всички чуждестранни посолства в Китай. Някои посолства са издигнали също знамето на ЛГБТ-общността - символ на сексуалните малцинства.

Европейски дипломат разкритикува позицията на Китай, като каза, че няма разумно оправдание за ограничаване на изразяването на политиката на дадена държава и че дипломатите няма да изпълнят искането на китайските власти, съобщава БТА.