Украйна е с една стъпка по-близо до усилията си да получи модерни западни изтребители за отбранителните си сили. Великобритания и Нидерландия искат да създадат международна коалиция, която да помогне на Киев да получи произведени в САЩ изтребители F-16, заяви във вторник вечерта говорител на британското правителство.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това ще бъде подкрепено и от Франция.

САЩ обаче засега отказват да изпратят машините F-16, които Украйна иска. Представители на САЩ неколкократно са потвърждавали тази позиция. Зеленски и украинското правителство от месеци се опитват да получат модерни изтребители от западните съюзници. Досега всички партньори на Украйна, на първо място САЩ, до голяма степен са се въздържали по този въпрос.

Снощи обаче говорител на британското правителство изненадващо заяви:

„Премиерът на Великобритания Риши Сунак и премиерът на Нидерландия Марк Рюте се договориха да формират международна коалиция, която да предостави на Украйна ресурси за въздушни боеве - от обучение до закупуване на изтребители F-16.“

По време на кратката си обиколка в Европа през последните дни Зеленски изглежда е получил подкрепа за предвидената коалиция за изтребители и във Франция.

„Вчера във Великобритания се договорихме с Риши Сунак, министър-председателя, че работим по коалиция от изтребители - обучение, самолети, резултати“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение във вторник.

„Вчера това беше подкрепено от френския президент Еманюел Макрон, а днес - и от нидерландския министър-председател Марк Рюте“, добави той.

„Добър старт за коалицията! Благодаря на всички!“

В неделя обаче Макрон, както и германският канцлер Олаф Шолц, реагираха предпазливо на многократните искания на Зеленски за доставка на изтребители.

По време на посещението на Зеленски във Великобритания Сунак обяви, че Лондон иска да обучи украинските пилоти на западни изтребители "съвсем скоро". Премиерът обяви създаването на летателно училище за украински пилоти.

Това ще им позволи да се обучават на различни типове самолети. Във вторник, по думите на правителствения говорител, Сунак отново заяви, че Украйна има своето достойно място в НАТО.