Трудно е да си представим вредата от разкритието, че председателят на Върховния съд на Украйна е взел подкуп, но това е стъпка към прочистване на съдебната система. Това коментира в социалните мрежи Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър на страната.

"Какво си мислят роднините на тези, които загинаха във войната? Какво си мислят момчетата, които защитават Бахмут вече 10-и месец? А чуждите партнори, които вече разпределиха 100 милиарда долара подкрепа за Украйна?", пита той.

И отбелязва, че Всеволод Княжев, задържан в подозрение за подкуп на стойност 2,7 млн. долара, е минал през всички етапи на внимателната "цедка" на ВККС, украинския еквивалент на нашия ВСС, без да се открие нищо нередно. И че досега в очите на обществото Княжев е бил отличен съдия, знаещ английски, комуникиращ активно със западните партньори.

"Това повдига въпроса - какъв трябва да бъде процесът по избор на съдии, за да не взимат подкупи, а да работят честно?", пита Герашченко.

И сам отговаря - няма 100% сигурен метод за това, но има няколко важни стъпки. Системата да остане проста и прозрачна, да има 100% гаранция, че корумпираните ще бъдат наказани и съдиите да получават справедливо заплащане за труда си.

"Проблемът с подкупите може да бъде решен само ако има гаранция, че този, който предлага подкупа, ще знае че в 10 от 10 случая човекът, който се опитва да го подкупи, ще го предаде на властите", добавя съветника на външния министър.

Трябва да бъдат ускорени и делата, които често се бавят с процедурни хватки и продължават по 6-8 години. 

"Но най-важната и трудна задача на държавата и обществото е образованието и пропагандата сред гражданите за нулева толерантност към корупцията. Това ще отнеме десетилетия", обобщава Герашченко.