Руските окупатори губят инициативата в Бахмут, на фона на ограничени контраатаки от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), посочва Института за изследване на войната (ISW).

Анализаторите посочват, че както украинското, така и руското военно министерство вече признават напредъка на ВСУ в района на Богдановка (5 км северозападно от Бахмут) и Ивановски (6 км западно от града).

Междувременно, подчертават от ISW, шефът на "Вагнер" Евгени Пригожин продължава с острите критики към министерството на Сергей Шойгу. Според него това, което руските военни власти наричат "териториални придобивки" и "превземане на нови позиции", е всъщност оттегляне.

Макар контраатаките на украинските сили да са ограничени, Русия вече е загубила инициативата на бойното поле, отбелязват експертите.

Въпреки това победата на Киев н Бахмут може да е пирова - в защитата на града бяха загубени голям брой от най-елитните войници. А в предстоящото настъпление ще участват най-вече мобилизирани бойци, които още не са тествани в бойни условия.