Девет души загинаха, а цели градове са под вода. Опустошителни валежи удариха региона Емилия-Романя в Италия .

Пожарникари във вода до кръста по наводнена улица в Чезена, които бутат пред себе си надуваема лодка. Хора, които викат за помощ - от потопени под вода къщи. Такива драматични кадри показва телевизионният канал RAI от вчера, след като проливни дъждове предизвикаха истински потоп в курортния регион Емилия-Романя.

Това е черен ден, казва заместник-председателят на региона Ирене Приоло:

„Изправени сме пред събитие с разрушителни, драматични размери. За нашия регион то е безпрецедентно в това си измерение. Най-лошата нощ в най-новата история.“

Според Приоло повече от 13 000 души е трябвало да бъдат евакуирани, защото са били застрашени в домовете си от огромната маса вода и кал. Равена, наред с Чезена, Форли, Фаенца и регионалната столица Болоня, са сред най-засегнатите градове.

Наводненията засегнаха и пътищата в крайбрежните курорти Римини, Ричоне и Червия. Наложи се десетки хора да бъдат евакуирани с хеликоптери от покривите на къщите им. По официални данни най-малко девет души са загинали при бурята. В Чезена фермер е бил пометен от водата и калта в къщата си, а в село извън града свлачище е убило мъж. Във Форли загива мъж, който се е намирал на първия етаж на къщата си, когато тя е била наводнена. Критично е положението и в Тоскана.