На 19 май, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ гледайте филма „Изследователи на ледения юг“ – втора част на вълнуващия свидетелски разказ на журналистката Мария Чернева и операторката Анна Андреева след „Плаване към ледения юг“.

Документалният филм „Изследователи на ледения юг“ ще отведе зрителите в българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, достигната успешно от първия български полярен кораб „Св. св. Кирил и Методий“ след 49-дневно плаване.

Мисията е изпълнена, но най-важните и трудни задачи пред екипажа и антарктиците предстоят. Трябва да направят нещо, което 30 години всички останали кораби отказват – да разтоварят строителните материали и контейнери на каменистия и необорудван бряг в залива Емона. Екипажът и антарктиците намират хитро решение и се справят блестящо, като още на следващия ден започва довършването на основите на новия лабораторен блок.

Нищо в това строителство не е стандартно и познато – за да издържи на стихиите на Антарктика, всеки етап от строежа е превърнат в научен проект, който предлага нестандартни решения.

Как функционира природата в суровите условия на остров Ливингстън, защо антарктическите организми имат гигантски размери и с какво се обяснява тяхното дълголетие, как протича ежедневието в изследователската база „Св. Климент Охридски“, която се нуждае от нов водоизточник, тъй като старият често замръзва – гледайте филма на Мария Чернева с режисьор Ара Хугасян „Изследователи на ледения юг“ на 19 май, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1.

Следете поредицата „ПЛАВАНЕ КЪМ ЛЕДЕНИЯ ЮГ“ онлайн на BNTNEWS.BG, в мобилното приложение BNT NEWS за iOS или Android, както и в официалния YouTube канал на Българската национална телевизия.

Гледайте рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ в петък от 22:00 ч. по БНТ 1.