Македонският президент Стево Пендаровски одобри съставянето на черни списъци за български граждани и политици.

Изявлението бе направено по време на форум, организиран от Белградския център за политическа сигурност на тема: „Руската агресия срещу Украйна и новата ситуация при разширяването на ЕС“. На срещата присъства и бившият съветник на премиера Кирил Петков Весела Чернева, предава БГНЕС.

„Не може да се прикриваш зад длъжността си и в същото време да защитаваш позиции, които нарушават обществената сигурност в Македония“, каза Пендаровски.

Коментарът бе по повод забраната за влизане в страната на българския евродепутат Андрей Ковачев на 6 май тази година, който трябваше да участва в панихида на българското военно гробище в Ново село, край Струмица.

„Лицата, които имат териториални претенции, няма да влизат в Македония“, каза още Пендаровски и добави: „Преди две години и половина България започна да предявява искания, които нямат нищо общо с критериите на ЕС.“

„Започнаха да говорят за македонската етническата идентичност, за това, че македонският език е диалект на българския и, че в периода от 1941 до 1944 те са били администратори, а не окупатори. Всичко това бе изпратено в писмена форма до всички посланици. Подобен исторически ревизионизъм е абсолютно неприемлив при всяка една сериозна дискусия. Подобно нещо не отива на една страна членка на ЕС“, каза още Пендаровски.

Министерството на външните работи не е получило официална информация от властите на Република Северна Македония дали има черен списък с българи, на които е забранено да влизат в Северна Македония, съобщи БНР вчера.

Информацията беше поискана от българското външно министерство, след като на 6 май евродепутатът Андрей Ковачев и още четирима българи не бяха допуснати да присъстват на панихида в памет на българските войници, загинали по време на Балканските войни край Ново село.

В ресорната парламентарна комисия служебният министър на външните работи Иван Кондов призна, че подобен забранителен списък е възможен, въпреки че няма официална информация за него:

"Г-н Ковачев и хората с него де факто са получили някакви документи, в които се казва, че са в някакъв списък, който не им позволява да бъдат допуснати на територията на Република Северна Македония. Той е получил документи, в които се казва, че е малко вероятно той да е в такъв списък. Можем само да спекулираме - със сигурност документите, които са получили българските граждани, доказват, че такъв списък някъде съществува. Не можем да кажем дали е официален или неофициален, ние не сме получили този списък официално и не знаем нито за неговото съществуване, нито кой е в него, нито какви са аргументите за съществуването на такъв списък", каза още Кондов.