Възможно ли е правителство, обединено около конституционната реформа, което да е "политически неутрално"? Това е новият въпрос на масата за преговори между парламентарните партии, след като такава формула бе лансирана преди ден от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, а днес припозната и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Става въпрос за кабинет с излъчени от партиите експерти, които обаче все пак може да са и ангажирани политически с тях лица, чиято основна цел ще е правосъдната реформа, скрепена в изменения на основния закон. 

Както Клуб Z писа, концепцията за т.нар. конституционно правителство, бе обявена за пръв път във вторник, когато различните структури на обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" цял ден заседаваха, за да обявят вечерта пред медиите, че няма да отстъпят от решението си за неподкрепа за първия мандат. Христо Иванов, който по време на целия преговорен процес от последния месец насам избягва изказвания и медиийни изяви, като тази дейност бе делегирана основно на представителите на ПП, изведнъж излезе на преден план, за да обяви: "Ще се търси има ли политическа база, на която да може да се формира конституционно мнозинство, на база на което вторият мандат да може да бъде реализиран. Така че това ще бъде нашият акцент оттук нататък".

Днес Иванов споделя тази формула и в интервю за "Дневник". 

"Според мен най-стабилното, адекватно и приемливо като формула е не просто експертно правителство, а политически неутрално, за ограничен период и задачи. Такова правителство, в което няма представители на формации. Да няма ситуация, в която се казва партия "Х" получава министерство "У". Това би било залог за нестабилност", заявява той.

Иванов казва още, че такова правителство може да се реализира само с втория мандат, както и че съставът на кабинета на ПП-ДБ - "Денков" не е окончателен докато не го гласува парламентарната група и той може да претърпи промени (за каквото говори наскоро и другият съпредседател на ДБ Атанас Атанасов).

Днес тази концепция бе харесана от Борисов."Разговори за правителство вече само с Мария Габриел. Аз не участвам", обяви сутринта лидерът на ГЕРБ на станал вече почти традиционен сутрешен брифинг в кулоарите на парламента.

"Мария Габриел има всички права, дадени от групата, да преговаря, действа и да взема решения", заяви той.

Борисов каза още, че "конституционно правителство също е вариант". 

"Конституционно правителство също е вариант, защото промяната в Конституцията също изисква поне 160 гласа", заяви.

Според него в следващите дни могат да се направят още совалки по тази тема.

Ако следващата седмица няма правителство, няма да има и бюджет. Приходите в хазната за първото тримесечие досега ще са по-малко милиард и половина. Между 10 и 14 юни ще спрем да плащаме заплатите и пенсиите, добави.

"Имаме толкова проблеми, които стоят заложник на различни политически игри", продължи Борисов.

По думите му "държавата отива в канала, защо да е само наша отговорността".

На въпрос за записи, които главният прокурор може да е правил, лидерът на ГЕРБ обяви: "Аз не съм записал никога човек през живота си, никога. И считам, че уронва достойнството на този, който го прави. Защо започнаха с такива жълтении за Гешев - къде живее..." След което уточни няколко пъти, че нямал нищо лично по отношение на Гешев. Както и че в записите на Гешев нямало нищо, което да притеснява Борисов.

Комисии в залог

Борисов заяви още, че е оптимист за първия мандат. Не стана ясно обаче на какво се базира този оптимизъм след отказа на ПП-ДБ, а впоследствие и на БСП да подкрепят кабинет на ГЕРБ. "Възраждане" по традиция подкрепя само себе си. Само ДПС изразява готовност, а от "Има такъв народ" не са дали еднозначен отговор. Заедно трите сили имат 116 гласа, което принуди представители на ГЕРБ да призовават отделни депутати от неподкрепящите да подходят "държавнически", а не "партийно".

Причината за призива е, че кабинет се избира с 50 плюс един от присъстващите, т.е. не се изисква мнозинство от 121 гласа от 240 народни предствители. Това и преди, както и сега, е пораждало спекулации, че определен брой депутати може и да не дойдат на работа в деня на гласуването на кабинета и така той да мине. От "Възраждане" и БСП вече дадоха заявка, че са "строили" парламентарните си групи и те ще бъдат в зала в пълен състав, за да гласуват против кабинет на ГЕРБ.

Очаква се кандидатът за министър-председател на ГЕРБ да върне в понеделник изпълнен мандат на президента Румен Радев, а гласуването да е в четвъртък.

Паралелно с това от партията на Борисов продължават да ухажват ДПС и ИТН. Снощи лидерът на ИТН Станислав Трифонов излезе с видеообръщение, в което посочва, че групата му ще подкрепи само експертно правителство (не уточнява с кой мандат). Неофициално, по информация на Клуб Z, от ИТН щели да гласуват с "въздържал се", ако няма гаранция за мнозинство от 121 народни представители, които да подкрепят кабинет. Отричат да са "редили" имена за министри в проектокабинета "Габриел".

В същото време косвена жертва на това ухажване станаха вчера парламентарните комисии, които както е известно, все още са без титуляри. Темата бе обект на два председателски съвета още вчера. Така от ПП-ДБ останаха с комисии, считани за второстепенни, с изключение на правната (по силата на "джентълменското споразумение", оглавена от Стою Стоев) и здравната. Обединението получава (по силата на вчерашната договорка) комисията по европейските въпроси, по вероизповеданията и тази за взаимодействие с гражданите.

В същото време ГЕРБ трябва да получи енергийната, външната, военната, социалната, антикорупционната, комисията по образование и за културата.

За ДПС е отредена ключовата комисия по бюджетни въпроси, вътрешната, по околната среда, както и важната комисия по конституционните въпроси.

"Възраждане", въпреки съпротивата на ПП и ДБ, пак трябва да получи комисията за българите в чужбина. Както и земеделската, икономическата и комисията по туризъм.

На ИТН е дадена (засега) комисията по регионалното развитие, също ключова, като съпротива от страна на ПП-ДБ е имало тя да бъде оглавена от бившия министър Гроздан Караджов.

БСП ще трябва да се задоволи с комисиите по спорт и транспорт - след като се оттегли от подкрепата за кабинет.

Това разпределение на комисиите обаче не е окончателно. Очакваше се те да бъдат гласувани днес в зала, но бяха отложени без обяснение.