Крайно лявата партия "Сириза" на Алексис Ципрас печели убедително предсрочните парламентарни избори в Гърция.

Тя взема между 36,5 на сто от гласовете, предаде Ройтерс. Това сочат първите официални резултати от предсрочните парламентарни избори, огласени в 21,30 часа местно и българско време.

Ако тези резултати се потвърдят, "Сириза" ще бъде с големи шансове да състави самостоятелно правителство. Тя ще има между 149 и 151 депутати в 300-членния парламент. За абсолютно мнозинство са необходими 151 души. До голяма степен нещата ще зависят от това дали създаденото едва преди три седмици Движение на демократичните социалисти на бившия премиер Георгиос папандреу ще премине бариерата от 3 процента за влизане в парламента.

На второ място е консервативната "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас. Тя има 27,7 на сто.

Трето място делят неонацистите от "Златна зора" и центристката партия "То Потами" ("Реката") на телевизионния водещ Ставрос Теодоракис, създадена едва през март 2014 г.

Пети са комунистите (ККЕ). А славната някога социалистическа партия ПАСОК на Евангелос Венизелос, управляваща в широка коалиция с "Нова демокрация", се срина чак до шестото място.

Седма сила е партията "Независими гърци" (АНЕЛ). Тя бе създадена преди три години от отцепници от "Нова демокрация".

Около бариерата от 3 на сто се движи новосъздаденото центристко Движение на демократичните социалисти ("Кинима"). То е бебе в буквалния смисъл на думата. Обявено бе едва преди три седмици - на 3 януари 2015 г. Негов създател е добре познатият ни експремиер (2009-2011) Георгиос Папандреу, който излезе от създадената от баща му Андреас ПАСОК.

Новината се обновява.